Wykonanie
Uwielbiam kotlety z
kaszy jaglanej. W ostatnim miesiącu zrobiłam je w kilku wersjach. Nie znudziły się ani mi, ani rodzinie. Początek przygody kotlecio-jaglanej zaczęłam od dwóch przepisów – jeden z
orzechami, a drugi z
fasolką mung.Sekretem udanych kotletów jaglanych jest nie tylko odpowiednie ich doprawienie, ale przede wszystkim dobre ugotowanie
kaszy. Tak, taka prosta rzecz, ale moim zdaniem w niej tkwi sekret jaglanego sukcesu.
Kaszę należy gotować w proporcjach 1 do 3 (1 część
kaszy w 3 częściach
wody). Ja dodaję jeszcze ekstra 1/3-1/2 części. W takich proporcjach
kasza ugotuje się na miękko i wymieszana z innymi składnikami stworzy mięciutkie i smakowite kotlety.Ważne jest również, żeby kotlety formować po lekkim przestudzeniu
kaszy.
Kasza zbyt ciepła jest za luźna i nie formuje się dobrze. Nie martwcie się, jeżeli
kasza zupełnie Wam wystygnie. Wówczas dodajcie po prostu pozostałe gorące składniki, lub całość podgrzejcie.Tak przygotowane kotlety sprawdzają się doskonale jako danie obiadowe i na kanapki.
Składniki:1 szklanka
kaszy jaglanej ugotowana w 3 szklankach
wody z
sola (około 1/2-2/3 łyżeczki)1 szklanka posiekanych na drobno
orzechów pekan lub włoskich1 łyżka nasion chia lub 2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego2 łyżki
bułki tartej2 średniej wielkości lub 1 duża
cebula poszatkowana w kostkę1
zielona papryka pokrojona w kostkę1/3 szklanki poszatkowanej
natki pietruszki lub
kolendry (cilantro)1 łyżeczka
majerankusólpieprz ziołowybułka tarta do obtaczania kotletów
oliwa do smażeniaWykonanie:Ugotowaną i przestudzoną (ale jeszcze ciepłą)
kaszę jaglaną mieszamy w misce z
orzechami,
cebulką i resztą składników. Doprawiamy
solą i
pieprzem ziołowym.Wilgotnymi rękami formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w
bułce tartej.Smażymy na
oleju lub opiekamy w piekarniku.Z przepisu wychodzi ok. 10 kotletów.1 szklanka
kaszy jaglanej, ugotować w 3 szklankach
wody3/4 szklanki
fasolki mung ugotować1 duża
cebula pokroić w kostkę2 ząbki
czosnku przecisnąć przez praskę1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich1 łyżka
przyprawy do pizzy lub gyrosa
sól,
pieprz do smakuWykonanie:
Cebulę,
czosnek, usmażyć na
oleju i dodać ugotowaną
kaszę jaglaną i
fasolkę mung oraz resztę składnikówWszystko wymieszać i doprawić do smakuFormujemy kotleciki i obtaczamy w
bułce tartejSmażymy na
olejuZ przepisu wychodzi ok. 15 kotletów