Wykonanie
Fasola mung czekała od dłuższego czasu na wykorzystanie. Zastanawiałam się nad kilkoma potrawami, ale w końcu postanowiłam zrobić z niej pasztet. Nie dodawałam przypraw takich, jak np. w pasztecie z
soczewicy, dlatego ma zupełnie inny, delikatny smak.1 szklanka
fasoli mung3 małe
marchewki2
cebule1 ząbek
czosnku2 łyżki mielonego
siemienia lnianego1
jajko2 łyżki
oliwysól,
pieprzprzyprawy według uznania np.
majeranek,
chilisiekana
natka pietruszkiolej do smażenia
Fasolę namoczyć w wodzie przez noc. Następnego dnia
fasolę odsączyć i ugotować do miękkości (przez ok. 25 minut).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na sporej ilości
oleju. Na koniec dodać startą na drobnych oczkach
marchewkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
sól. Smażyć do miękkości
marchwi.Do robota kuchennego/blendera wrzucić przestudzoną
fasolę, przesmażone warzywa,
przyprawy,
olej,
siemię lniane,
natkę pietruszki oraz
jajko. Po zmiksowaniu spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona i przełożyć do małej foremki silikonowej (lub do wysmarowanej tłuszczem formy wysypanej
bułką tartą).Piec w nagrzanym do 180'C piekarniku przez ok. 50-60 minut.Kroić po kilku godzinach (najlepiej na drugi dzień).