ßßß Cookit - przepis na Pasztet z fasoli mung

Pasztet z fasoli mung

nazwa

Wykonanie

Fasola mung czekała od dłuższego czasu na wykorzystanie. Zastanawiałam się nad kilkoma potrawami, ale w końcu postanowiłam zrobić z niej pasztet. Nie dodawałam przypraw takich, jak np. w pasztecie z soczewicy, dlatego ma zupełnie inny, delikatny smak.
1 szklanka fasoli mung
3 małe marchewki
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 jajko
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
przyprawy według uznania np. majeranek, chili
siekana natka pietruszki
olej do smażenia
Fasolę namoczyć w wodzie przez noc. Następnego dnia fasolę odsączyć i ugotować do miękkości (przez ok. 25 minut).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na sporej ilości oleju. Na koniec dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Smażyć do miękkości marchwi.
Do robota kuchennego/blendera wrzucić przestudzoną fasolę, przesmażone warzywa, przyprawy, olej, siemię lniane, natkę pietruszki oraz jajko. Po zmiksowaniu spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona i przełożyć do małej foremki silikonowej (lub do wysmarowanej tłuszczem formy wysypanej bułką tartą).
Piec w nagrzanym do 180'C piekarniku przez ok. 50-60 minut.
Kroić po kilku godzinach (najlepiej na drugi dzień).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/03/pasztet-z-fasoli-mung.html