ßßß
Fasola mung czekała od dłuższego czasu na wykorzystanie. Zastanawiałam się nad kilkoma potrawami, ale w końcu postanowiłam zrobić z niej pasztet. Nie dodawałam przypraw takich, jak np. w pasztecie z soczewicy, dlatego ma zupełnie inny, delikatny smak.1 szklanka fasoli mung3 małe marchewki2 cebule1 ząbek czosnku2 łyżki mielonego siemienia lnianego1 jajko2 łyżki oliwysól, pieprzprzyprawy według uznania np. majeranek, chilisiekana natka pietruszkiolej do smażeniaFasolę namoczyć w wodzie przez noc. Następnego dnia fasolę odsączyć i ugotować do miękkości (przez ok. 25 minut).Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na sporej ilości oleju. Na koniec dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Smażyć do miękkości marchwi.Do robota kuchennego/blendera wrzucić przestudzoną fasolę, przesmażone warzywa, przyprawy, olej, siemię lniane, natkę pietruszki oraz jajko. Po zmiksowaniu spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona i przełożyć do małej foremki silikonowej (lub do wysmarowanej tłuszczem formy wysypanej bułką tartą).Piec w nagrzanym do 180'C piekarniku przez ok. 50-60 minut.Kroić po kilku godzinach (najlepiej na drugi dzień).