ßßß
 
            
         Składniki:0,5 kg mięsa na gulasz3 duże pomidory2 czerwone papryki1 pietruszka1 marchewka2 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula4 ząbki czosnku2 łyżki olejułyżeczka ziół prowansalskich2 listki laurowekilka ziaren ziela angielskiegosólpieprzmielona ostra czerwona papryka do smaku (około 1/3 łyżeczki) na kluski:jajko2 łyżki mąkiMięso kroimy w małą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wrzucamy mięso, cebulę, czosnek, listki laurowe i ziele angielskie do rondla i smażymy, aż mięso zmięknie.W międzyczasie myjemy i obieramy pozostałe warzywa. Pomidory i paprykę możemy również obrać ze skórki. Wszystkie warzywa drobno kroimy, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5l wody. Dodajemy mięso razem z powstałym przy smażeniu sosem oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku.W kubku ucieramy energicznie jajko z mąką, tak żeby nie było żadnych grudek. Całość musi mieć konsystencję gęstej śmietany – w zależności od wielkości jajka dodajmy troszkę mąki lub odrobinę wody i ucieramy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wlewamy cienką strużką na gotującą się zupę (nie mieszając w tym czasie zupy!). Gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia.
Składniki:0,5 kg mięsa na gulasz3 duże pomidory2 czerwone papryki1 pietruszka1 marchewka2 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula4 ząbki czosnku2 łyżki olejułyżeczka ziół prowansalskich2 listki laurowekilka ziaren ziela angielskiegosólpieprzmielona ostra czerwona papryka do smaku (około 1/3 łyżeczki) na kluski:jajko2 łyżki mąkiMięso kroimy w małą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wrzucamy mięso, cebulę, czosnek, listki laurowe i ziele angielskie do rondla i smażymy, aż mięso zmięknie.W międzyczasie myjemy i obieramy pozostałe warzywa. Pomidory i paprykę możemy również obrać ze skórki. Wszystkie warzywa drobno kroimy, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5l wody. Dodajemy mięso razem z powstałym przy smażeniu sosem oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku.W kubku ucieramy energicznie jajko z mąką, tak żeby nie było żadnych grudek. Całość musi mieć konsystencję gęstej śmietany – w zależności od wielkości jajka dodajmy troszkę mąki lub odrobinę wody i ucieramy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wlewamy cienką strużką na gotującą się zupę (nie mieszając w tym czasie zupy!). Gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia.