Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
zioła według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
natka pietruszki według uznaniatahini 10 dekagramów
cytryna 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
ciecierzyca 25 dekagramówWykonanie:
Ciecierzycę namoczyć na parę godzin i gotować tak długo, aż ziarna, będą miękkie. Zmielić na masę i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami: zmiażdżonymi ząbkami
czosnku,
sokiem wyciśniętym z
cytryn, pastą tahini ewentualnie kilkoma łyżkami
oleju tłoczonego na zimno, posiekaną
natką pietruszki,
solą,
pieprzem i innymi przyprawami. Pasta jest doskonała do ciemnego
razowego chleba.Uwagi:tahini - pasta sezamowa
Kasze weg.Komentarze:Autor: AdaData: 2011-03-11dodałam dwie
cytryny i jest za kwaśne, da sie to jakos naprawic?Autor: UYHYKData: 2011-01-09wiecie co ja uzywam
cieciorki z puszki, swietnie sie miksuje i pysznie smakuje, wiec odpada problem z gotowaniem.Autor: anetaData: 2010-12-04zeby
cieciezyca sie szybko ugotowala nalezy na noc dodac do
wody lyzeczke
sody oczyszczonej,
potem do
wody do gotowania tez pol lyzeczki
sody -
soda zmiekcza
cieciorke - ja gotuje zazwycaj okolo 40-45 i juz jest miekka do zmiksowania,
oliwe dodaje jak juz mam gotowy hummus - po prostu polac mozna hummu
oliwa z oliwek oczywiscie i wtedy bedzie superAutor: MarianData: 2010-08-11Moja ciocia mieszkała 18 lat w Jordanii i powyższy przepis nijak się ma do tego, co ona robi. W jej wersji: tahini to dosłownie nieco do smaku,
czosnku dużo,
oliwy nie,
cytryny nie (ale może być nieco). Jeśli robimy wersję z
bobu (lub
miksu bobu z
cieciorką) dodajemy sporo posiekanej drobno
pietruszki. Podanie: płaskie talerze bądź tace, dość intensywnie polane
oliwą. I tutaj zaczyna się szał: może być wersja czysta, czyli sam humus, można zarzucić smażoną
piersią kurczaka plus na to prażone
orzeszki pinia bądź
słonecznik. Można obrzucić to drobno posiekaną papryczką (również
chilli, jeśli ktoś lubi na ostro). I nie ma zmiłuj - jest przepyszne. Pozdrawiam.Autor: ataData: 2010-04-15Bardzo ważne, humus przechowuje się do 24godz pisze o tym bo spotkałam sie z informacjami ze można go przechowywać do 5 dni.Po takiej ilości dni to tylko skwaśniały humus odbiegający od oryginalnego smaku. Uwielbiam humus szczególnie ten w Emirackich Molach, ale z tego co mi wiadomo to specjał kuchni Libańskiej. Oryginalnie po libańsku podaje się go z kawałkami wysmarzonej
wołowiny jak do kebabu. PolecamAutor: ZuzData: 2010-01-28zamiast tahini proponuje
olej sezamowy, odrobine
masła, jak masa jest za rzadka można dorzucić
sezam,ale niektórzy nie lubią jak im coś w zęby wchodzi :P ja dodaje jeszcze gotowaną
marchewkę, przez co smak jest dużo ciekawszy,a kolor nie tak monotonny :)Autor:
KubaData: 2009-10-28mały starty
imbir i trochę soku z
pomarańcza bardzo porawią smak a jak za suchy to dolewać
wody nawet niedogotowaną
ciecierzycę sie zmiksujeAutor: juliaData: 2009-10-16przepis jest bardzo dobry, ale brakuje w nim
oliwy. zdecydowanie należy dodać co najmniej 1 łyżkę.Autor: AAAData: 2009-08-21Tomek - wg mnie gotowałeś za długo. Gotuje się ok. 1 godziny. Ja gotuję 1,5 i zużywam
potem całą
wodę przy miksowaniu, dodając jeszcze
oleju. I tak nie wychodzi z tego
majonez ale może i dobrze :)Autor: adamData: 2009-07-09Ja dodałem do
cieciorki trochę
wody w której się gotowała i była wilgotnaAutor: TomekData: 2009-02-24Masa po z
cieciorki wyszla strasznie sucha. Nie rozmiekczyl jej
sok z cytryny, ani tahini. Dolewalem
oliwy i tez slaby skutek. Dodalem tez
oliwy jak to jest w innych przepisach, ale wciaz masa byla sucha.
Moze za krotko gotowalem?
Cieciorka moczyla sie przez noc, a gotowanie trwalo okolo 3 godz.Autor: sylwiaData: 2008-12-19hummus jest pycha!!! robie sama z przepisu, produkty kupuje w ecolivie , mja b. dobry asortm,ent mniam mniamAutor: Artur BieleckiData: 2007-08-15Nie próbowałem jeszcze tego prepisu ale hummus jadam teraz codziennie. Pozdrowienia z Syrii........Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: