ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegozioła według uznaniapieprz według uznaniasól według uznanianatka pietruszki według uznaniatahini 10 dekagramówcytryna 2 sztukczosnek 3 ząbkiciecierzyca 25 dekagramówWykonanie:Ciecierzycę namoczyć na parę godzin i gotować tak długo, aż ziarna, będą miękkie. Zmielić na masę i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami: zmiażdżonymi ząbkami czosnku, sokiem wyciśniętym z cytryn, pastą tahini ewentualnie kilkoma łyżkami oleju tłoczonego na zimno, posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Pasta jest doskonała do ciemnego razowego chleba.Uwagi:tahini - pasta sezamowaKasze weg.Komentarze:Autor: AdaData: 2011-03-11dodałam dwie cytryny i jest za kwaśne, da sie to jakos naprawic?Autor: UYHYKData: 2011-01-09wiecie co ja uzywam cieciorki z puszki, swietnie sie miksuje i pysznie smakuje, wiec odpada problem z gotowaniem.Autor: anetaData: 2010-12-04zeby cieciezyca sie szybko ugotowala nalezy na noc dodac do wody lyzeczke sody oczyszczonej, potem do wody do gotowania tez pol lyzeczki sody - soda zmiekcza cieciorke - ja gotuje zazwycaj okolo 40-45 i juz jest miekka do zmiksowania, oliwe dodaje jak juz mam gotowy hummus - po prostu polac mozna hummu oliwa z oliwek oczywiscie i wtedy bedzie superAutor: MarianData: 2010-08-11Moja ciocia mieszkała 18 lat w Jordanii i powyższy przepis nijak się ma do tego, co ona robi. W jej wersji: tahini to dosłownie nieco do smaku, czosnku dużo, oliwy nie, cytryny nie (ale może być nieco). Jeśli robimy wersję z bobu (lub miksu bobu z cieciorką) dodajemy sporo posiekanej drobno pietruszki. Podanie: płaskie talerze bądź tace, dość intensywnie polane oliwą. I tutaj zaczyna się szał: może być wersja czysta, czyli sam humus, można zarzucić smażoną piersią kurczaka plus na to prażone orzeszki pinia bądź słonecznik. Można obrzucić to drobno posiekaną papryczką (również chilli, jeśli ktoś lubi na ostro). I nie ma zmiłuj - jest przepyszne. Pozdrawiam.Autor: ataData: 2010-04-15Bardzo ważne, humus przechowuje się do 24godz pisze o tym bo spotkałam sie z informacjami ze można go przechowywać do 5 dni.Po takiej ilości dni to tylko skwaśniały humus odbiegający od oryginalnego smaku. Uwielbiam humus szczególnie ten w Emirackich Molach, ale z tego co mi wiadomo to specjał kuchni Libańskiej. Oryginalnie po libańsku podaje się go z kawałkami wysmarzonej wołowiny jak do kebabu. PolecamAutor: ZuzData: 2010-01-28zamiast tahini proponuje olej sezamowy, odrobine masła, jak masa jest za rzadka można dorzucić sezam,ale niektórzy nie lubią jak im coś w zęby wchodzi :P ja dodaje jeszcze gotowaną marchewkę, przez co smak jest dużo ciekawszy,a kolor nie tak monotonny :)Autor: KubaData: 2009-10-28mały starty imbir i trochę soku z pomarańcza bardzo porawią smak a jak za suchy to dolewać wody nawet niedogotowaną ciecierzycę sie zmiksujeAutor: juliaData: 2009-10-16przepis jest bardzo dobry, ale brakuje w nim oliwy. zdecydowanie należy dodać co najmniej 1 łyżkę.Autor: AAAData: 2009-08-21Tomek - wg mnie gotowałeś za długo. Gotuje się ok. 1 godziny. Ja gotuję 1,5 i zużywam potem całą wodę przy miksowaniu, dodając jeszcze oleju. I tak nie wychodzi z tego majonez ale może i dobrze :)Autor: adamData: 2009-07-09Ja dodałem do cieciorki trochę wody w której się gotowała i była wilgotnaAutor: TomekData: 2009-02-24Masa po z cieciorki wyszla strasznie sucha. Nie rozmiekczyl jej sok z cytryny, ani tahini. Dolewalem oliwy i tez slaby skutek. Dodalem tez oliwy jak to jest w innych przepisach, ale wciaz masa byla sucha. Moze za krotko gotowalem? Cieciorka moczyla sie przez noc, a gotowanie trwalo okolo 3 godz.Autor: sylwiaData: 2008-12-19hummus jest pycha!!! robie sama z przepisu, produkty kupuje w ecolivie , mja b. dobry asortm,ent mniam mniamAutor: Artur BieleckiData: 2007-08-15Nie próbowałem jeszcze tego prepisu ale hummus jadam teraz codziennie. Pozdrowienia z Syrii........Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: