ßßß Cookit - przepis na Pasztet z fasoli i ciecierzycy

Pasztet z fasoli i ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

A to przepis na pasztet jarski, dla tych co nie lubią mięsa :)
Składniki :
szklanka fasoli "piękny Jaś"
pół szklanki ciecierzycy
natka pietruszki
tłuszcz do smażenia
20 dag pieczarek
sól, pieprz ziołowy
4 ząbki czosnku
Przygotowanie :
Fasolkę i ciecierzycę moczyłam przez noc w wodzie z dodatkiem szczypty kminku
Rano ugotowałam je do miękkości w świeżej wodzie
Umyte i pokrojone pieczarki przesmażyłam na tłuszczu do momentu, aż sok który puszczają w trakcie gotowania zupełnie odparował
Cebulę pokroiłam drobno i również przesmażyłam do "zeszklenia", dodałam pod koniec smażenia przeciśnięty czosnek
Wszystkie składniki połączyłam w misce i zmiksowałam (nie musi być tak zupełnie na jednolitą masę :)
Dodałam pieprz, sól, pokrojoną drobno natkę i wszystko dobrze wymieszałam
Pasztet przechowujemy w lodówce w szczelnym słoiczku. Spożywamy przez kilka dni. Myślę, że gdyby pasteryzować go w słoiczkach, to można byłoby przetrzymać go dłużej :)
Ja do części dodałam jajko,wyrobiłam masę i otrzymałam delikatne, kruche kotleciki :)
Wystarczy tylko je obtoczyć w bułce tartej i usmażyć krótko z obu stron.
Pomysł zaczerpnęłam z "Przepisu na zdrowie"
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2013/07/pasztet-z-fasoli-i-ciecierzycy.html