Wykonanie


A to przepis na pasztet jarski, dla tych co nie lubią
mięsa :)Składniki :szklanka
fasoli "piękny Jaś"pół szklanki
ciecierzycynatka pietruszkitłuszcz do smażenia20 dag
pieczareksól,
pieprz ziołowy4 ząbki
czosnkuPrzygotowanie :
Fasolkę i
ciecierzycę moczyłam przez noc w wodzie z dodatkiem szczypty
kminkuRano ugotowałam je do miękkości w świeżej wodzieUmyte i pokrojone
pieczarki przesmażyłam na tłuszczu do momentu, aż sok który puszczają w trakcie gotowania zupełnie odparował
Cebulę pokroiłam drobno i również przesmażyłam do "zeszklenia", dodałam pod koniec smażenia przeciśnięty
czosnekWszystkie składniki połączyłam w misce i zmiksowałam (nie musi być tak zupełnie na jednolitą masę :)Dodałam
pieprz,
sól, pokrojoną drobno
natkę i wszystko dobrze wymieszałamPasztet przechowujemy w lodówce w szczelnym słoiczku. Spożywamy przez kilka dni. Myślę, że gdyby pasteryzować go w słoiczkach, to można byłoby przetrzymać go dłużej :)Ja do części dodałam
jajko,wyrobiłam masę i otrzymałam delikatne, kruche kotleciki :)Wystarczy tylko je obtoczyć w
bułce tartej i usmażyć krótko z obu stron.

Pomysł zaczerpnęłam z "Przepisu na zdrowie"