Wykonanie
Składniki na
pstrąga:świeży, patroszony
pstrąg4 średnie
pieczarki2 łyżeczki
majonezu ( można pominąć )3 ząbki
czosnkuotarta skórka z połowy cytryny+łyżeczka sokugarść posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprzPrzygotowanie
pstrąga:
Pstrąga myjemy, osuszamy i oprószamy
solą, oraz
pieprzem. Do środka wkładamy 1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę, skrapiamy wnętrze
ryby łyżeczką
soku z cytryny, wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy lekko przez 5 minut, by puściły sok. Przestudzone mieszamy z
majonezem,
skórką cytrynową,
pietruszką, przetartym
czosnkiem i
przyprawami. Gotową mieszanką, faszerujemy
pstrąga, zawijamy go ciasno w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30 minut ( na 10 minut przed końcem, odwijamy folię i włączamy termoobieg, by
ryba się przyrumieniła i była chrupiąca z zewnątrz).0