ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony w piekarniku, z pieczarkami.

Pstrąg pieczony w piekarniku, z pieczarkami.

nazwa

Wykonanie

Składniki na pstrąga:
świeży, patroszony pstrąg
4 średnie pieczarki
2 łyżeczki majonezu ( można pominąć )
3 ząbki czosnku
otarta skórka z połowy cytryny+łyżeczka soku
garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie pstrąga:
Pstrąga myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz pieprzem. Do środka wkładamy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę, skrapiamy wnętrze ryby łyżeczką soku z cytryny, wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy lekko przez 5 minut, by puściły sok. Przestudzone mieszamy z majonezem, skórką cytrynową, pietruszką, przetartym czosnkiem i przyprawami. Gotową mieszanką, faszerujemy pstrąga, zawijamy go ciasno w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30 minut ( na 10 minut przed końcem, odwijamy folię i włączamy termoobieg, by ryba się przyrumieniła i była chrupiąca z zewnątrz).
0
Źródło:http://www.niepieprz.pl/pstrag-pieczony-w-piekarniku-z-pieczarkami