ßßß Cookit - przepis na Halibut ze szpinakiem w sosie szafranowym ze szczypiorkiem

Halibut ze szpinakiem w sosie szafranowym ze szczypiorkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 filety lub dzwonka halibuta po około 150 g
1 ząbek czosnku
200 g świeżego szpinaku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
Sos szafranowy:
1/2 szklanki wody + 1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
szczypta nitek szafranu (około 30 nitek)
1/2 łyżki mąki pszennej i 1/2 łyżki ziemniaczanej
oraz:
do podania: ryż lub kasza jaglana
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić blaszkę do pieczenia i nagrzać ją. Rybę doprawić solą i pieprzem, wysmarować 2 łyżkami oliwy extra vergine. Ułożyć na rozgrzanej blaszce i piec przez około 15 minut. Wymieszać składniki sosu : do kubka wlać wodę, dodać sos rybny, 1 łyżkę oliwy extra vergine, szczypiorek i szafran, odstawić.
Szpinak opłukać i osuszyć, grubo posiekać. Na patelni na 1 łyżce masła i 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojony w cienkie plasterki czosnek, następnie dodać szpinak i podgrzewać mieszając przez około 1 - 3 minuty (w zależności od wielkości i grubości liści). Doprawić delikatnie solą i pieprzem, zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
Na patelnię po szpinaku wlać wymieszane składniki sosu oraz soki zebrane na blaszce z rybą, zagotować. Gotować przez około 1 - 2 minuty, następnie dodać obydwie mąki rozprowadzone w 2 łyżkach zimnej wody. Wymieszać i chwilę pogotować aż sos zgęstnieje. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, odstawić z ognia.
Na podgrzanych talerzach położyć szpinak, na wierzch ułożyć upieczoną rybę i polać sosem. Można podawać z ryżem lub kaszą jaglaną ugotowaną na sypko.
Wskazówki
Zamiast halibuta można użyć łososia.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/halibut_ze_szpinakiem_szafranem/przepis.html