Wykonanie
Składniki2 filety lub dzwonka
halibuta po około 150 g1 ząbek
czosnku200 g
świeżego szpinaku1 łyżka
masła1 łyżka
oliwySos
szafranowy:1/2 szklanki
wody + 1 łyżka
sosu rybnego1 łyżka posiekanego
szczypiorkuszczypta nitek
szafranu (około 30 nitek)1/2 łyżki
mąki pszennej i 1/2 łyżki ziemniaczanejoraz:do podania:
ryż lub
kasza jaglanaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić blaszkę do pieczenia i nagrzać ją.
Rybę doprawić
solą i
pieprzem, wysmarować 2 łyżkami
oliwy extra vergine. Ułożyć na rozgrzanej blaszce i piec przez około 15 minut. Wymieszać składniki sosu : do kubka wlać
wodę, dodać
sos rybny, 1 łyżkę
oliwy extra vergine,
szczypiorek i
szafran, odstawić.
Szpinak opłukać i osuszyć, grubo posiekać. Na patelni na 1 łyżce
masła i 1 łyżce
oliwy zeszklić pokrojony w cienkie plasterki
czosnek, następnie dodać
szpinak i podgrzewać mieszając przez około 1 - 3 minuty (w zależności od wielkości i grubości liści). Doprawić delikatnie
solą i
pieprzem, zdjąć z patelni i trzymać w cieple.Na patelnię po
szpinaku wlać wymieszane składniki sosu oraz
soki zebrane na blaszce z
rybą, zagotować. Gotować przez około 1 - 2 minuty, następnie dodać obydwie
mąki rozprowadzone w 2 łyżkach zimnej
wody. Wymieszać i chwilę pogotować aż sos zgęstnieje. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem, odstawić z ognia.Na podgrzanych talerzach położyć
szpinak, na wierzch ułożyć upieczoną
rybę i polać sosem. Można podawać z
ryżem lub
kaszą jaglaną ugotowaną na sypko.WskazówkiZamiast
halibuta można użyć
łososia.