Wykonanie


Prosty, szybki i smaczny obiadek! Smażony
łosoś z
ryżem i sosem
porowym z
żurawiną. Paluchy lizać!Zapraszam!

SKŁADNIKI:- 2 szt dzwonka z
łososia- 3 łyżki
mąki pszennej do panierki,
sól morska-
ryż jaśminowyNA SOS:- 1/2
pora- 2 ząbki
czosnku- 1/3 szklanki świeżej
żurawiny- 1 chlust
białego wina- 2 łyżki
masła- łyżka
oliwy z oliwek-
sól morska- świeży
rozmaryn-
sól, różowy
pieprz- 100 ml
wodyWYKONANIE:-
rybę umyj i osusz, obtocz w
mące i smaż na złoty kolor na
oliwie z klarowanym
masłem-
ryż jaśminowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu- na patelni rozpuść
masło, dodaj
oliwę, przeciśnięty
czosnek, posiekane
pory i
szalotkę, mieszając ciągle, zblanszuj, dodaj
żurawinę i
przyprawy, przesmażaj około 5 minut, dodaj
wino i
wodę. Sos gotujemy aż odparuje jego znaczna część, będzie zdecydowanie bardziej gęsty i aromatyczny.Podajemy razem
póki gorące!Raz ciach i obiad gotowy!Smak rewelacja!