Wykonanie
Muszę przyznać, że sama nie
jadłam, ale rodzinie bardzo smakowało. Przepis pochodzi z książki ,,Moje smaki" Michela Moran, s.175.

Potrzebne składniki:1 l rosołu z
kurczaka225 g
ryżu okrągłego ( ja dałam długoziarnisty )2
pory - białe części80 dag miąższu z dyni, pokrojonego w kostkę1/4 kostki
masła2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwekpieprzopcjonalnie - 50 g tartego
parmezanu,
sól morskaSposób wykonania:1/8 kostki
masła rozpuszczamy w dużym garnku. Dodajemy pokrojony w drobne paski
por oraz posiekany
czosnek. Smażymy na małym ogniu, nie przypalając warzyw.Dodajemy do
ryżu pokrojone kostki dyni. Smażymy 5 minut na dużym ogniu. Wlewamy 3/4
bulionu i pozwalamy, aby wyparował, mieszamy. Kiedy wsiąknie, dodajemy resztę
bulionu. Gotujemy 12-15 minut.Kiedy
ryż jest gotowy, ale nadal trochę twardy dodajemy 1/8 kostki
masła, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty.Smacznego!