Wykonanie
Rewelacyjne jednogarnkowe danie, mieszanka dwóch kuchni polskiej i włoskiej,z
ryżem,
kurczakiem,
porem i
dynią -delikatne w smaku, ale jednocześnie pożywne, doskonale zastąpi dwudaniowy obiad, posmakuje także najmłodszym. Powstało przy użyciu produktów z tygodnia włoskiego, który nadal trwa w Lidl PolskaPolecam!



Składniki:1
filet z kurczaka20 dag
ryżu arborio Lidl1 duży
por1/2 kg obranej dyni hokkaido800 ml rosołu z
kurczaka2 ząbki
czosnku3 łyżki
masła2 łyżki
oliwy extra vergine Lidl50 g
sera cheddar lub
parmezan1 łyżka
przyprawy aglio
olio e
chili Lidl
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smakuSposób przygotowania:Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, oprószamy
solą oraz
ziołami włoskimi do smaku, przesmażamy 3 minuty w głębokiej patelni na
oliwie.Do
mięsa dodajemy pokrojony w kostkę
por i
dynię oraz dodajemy
masło i przeciśnięty przez praskę
czosnek, całość dusimy chwilę mieszając od czasu do czasu,następnie wsypujemy
ryż arborio,zalewamy połową rosołu, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu, w trakcie gotowania dodać resztę rosołu w razie potrzeby, aż
ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki, ale nie rozgotowany, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem, przed podaniem na talerzu posypać startym drobno
cheddarem, podawać natychmiast.Bon Appetit!

http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?id=858