ßßß
Czas przygotowania: 40 minutIlość porcji: 4Składniki:
300g ryżu200g żółtego sera (najlepiej parmezanu)4 ząbki czosnku3 łyżki oliwy z oliwek2 cebule (lub 4 szalotki)1 litr bulionu drobiowego*Duży pęczek natki pietruszkiŁyżka masłaŚwieżo mielony pieprz, sól morskaPietruszkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i oddzielamy listki od gałązek. Na niewielkim ogniu podgrzewamy bulion. Wrzucamy do niego gałązki pietruszki aby nadały mu odpowiedni posmak. Na patelni rozgrzewamy powoli oliwę z oliwek. W tym czasie obieramy i bardzo drobno kroimy cebulę. Podsmażamy na patelni. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy. Dokładamy przygotowany ryż. Podsmażamy kilka minut aż ziarenka się zeszklą. Następnie dolewamy chochlą podgrzany bulion. Czekamy aż ryż wchłonie płyn i dolewamy kolejne chochle. Robimy tak do momentu kiedy ryż stanie się al dente (czyli będzie ugotowany, ale nadal lekko twardawy). W trakcie gotowania ryżu doprawiamy risotto solą oraz pieprzem. W czasie kiedy ryż dochodzi siekamy na drobno listki pietruszki oraz ścieramy żółty ser na dużych oczkach. Kiedy uznamy że ryż jest gotowy zdejmujemy całość z ognia. Dodajemy masło, ¾ startego żółtego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Risotto podajemy natychmiast po przygotowaniu posypane startym żółtym serem oraz opcjonalnie skropione oliwą. Smacznego!
