Wykonanie
W tym roku
buraki na moich grządkach raczyły się zbuntować. Wypuściły liście i już. Fakt jednak, że liście piękne i bardzo smaczne. Stąd pomysł na wykorzystanie ich w letniej
sałatce. Takiej zimno - ciepłej. Bo
kasza ciepława,
buraki gorące, a
feta przyjemnie kwaśna i chłodna. Polecam gorąco, jest naprawdę wyśmienita. Lekko orzechowa, chrupiąca
kasza, pyszny, słodki
burak i wyrazisty w smaku słony
ser.Składniki1/2 szkl
kaszy jaglanej1 szkl
wody15 - 20
młodych liści
buraka1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
masłasóltwardy
ser fetaPrzepis:- Kupując
botwinkę uważajcie żeby wybierać tę z jak najmniejszymi liśćmi. Jeżeli trafią wam wyjątkowo duże liście podzielcie je na mniejsze części, a łodygi przekrójcie na pół.- Wybrane, te najmniejsze liście dokładnie myjemy pod ziemną
wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.- Na suchą patelnię wsypujemy
kaszę jaglaną i prażymy ją na lekko brązowy kolor.
Kasza zacznie pękać i będzie wyglądać trochę jak komosa ryżowa. Do lekko brązowej
kaszy dolewamy jednym chlustem
wodę i zmniejszamy gaz. Doprawiamy
solą i czekamy do momentu, w którym
kasza wchłonie całą
wodę. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki i lekko studzimy.- Na tej samej patelnie rozpuszczamy łyżkę
masła z łyżką
oliwy z oliwek. Na tłuszcz wkładamy wysuszone liście
buraka. Na małym ogniu dusimy je około 5-7 minut. Pod koniec dodajemy pokrojony w plasterki ząbek
czosnku. Doprawiamy
solą.- Na talerzu układamy
kaszę oraz
buraki, które bardzo łatwo zwijają się jak
makaron spaghetti. Wierzch posypujemy pokruszonym
serem feta.Smacznego:)

