ßßß Cookit - przepis na Zakwas na czerwony barszcz

Zakwas na czerwony barszcz

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pin It
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego chleba, często powoduje on pleśnienie zakwasu (chyba, że mamy własny chleb na zakwasie, to wtedy nie ma strachu). Oczywiście jego brak wydłuży nam nieco czas kiszenia się zakwasu, ale przecież do Świat jeszcze mamy trochę czasu, a według mnie ta metoda jest bezpieczniejsza. Przepis na wigilijny barszcz czerwony znajdziecie tutaj .
Proporcje na około 1 litr zakwasu
Czas przygotowania: 30 minut + 7 dni
Składniki:
1,5 kg buraków
Przegotowana woda - tyle, żeby zakryła pokrojone buraki
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli kamiennej
Wykonanie:
W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odstawiamy do wystygnięcia.
Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i umieszczamy w szklanym lub glinianym naczyniu. Zalewamy wodą, dorzucamy ząbki czosnku. Bardzo ważne jest to, żeby warzywa były przykryte wodą i nie wystawały ponad jej powierzchnię !
Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 7 dni. Wszystko zależny od tego jaka temperatura panuje w pomieszczeniu, im cieplej, tym szybciej powstanie zakwas.
Jeśli wytworzy się piana, należy ją zdjąć.
Gotowy zakwas przelewamy do czystych butelek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/zakwas-na-czerwony-barszcz.html