Wykonanie
Dzień dobry!To już ostatni dzwonek na nastawienie zakwasu na barszcz czerwony! Już za tydzień Wigilia, a barszcz czerwony z dodatkiem zakwasu to taki rarytas, że aż nie
mogę się doczekać tego smaku!Aż strach mówić, ale zakwas na barszcz robiłam pierwszy raz rok temu, wcześniej na kolacji wigilijnej jadało się u mnie zwykły barszcz czerwony. Po ostatniej Wigilii, kiedy to czuć było w nim przyjemny kwaśny aromat,
czosnek, już nigdy nie zdecyduję się na "zwykły" barszcz. Taki zakwas wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania.Potrzebne będą nam dobrej jakości
buraki - muszą być jędrne, z wiarygodnego i sprawdzonego źródła.
Chleb na zakwasie - najlepiej przygotowanego samodzielnie, jeśli jednak nie wypiekacie
chleba, to można kupić, ale również z dobrego źródła.
Czosnek - polski :-). Oraz przegotowana
woda - można sięgnąć po sklepową, najlepsza wg mnie jest
woda Żywiec Zdrój.
Woda kranowa bywa często twarda, więc zdecydowanie lepiej jest użyć takiej sklepowej.Co do dodatku
soli - znam przepisy z nią jak i bez niej, w obu przypadkach zakwas wychodzi. Do zakwasu można również dodawać inne warzywa -
marchewkę,
pietruszkę,
seler czy też
zioła, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, można je dodać dopiero przy przygotowywaniu zupy.Jeśli jadacie barszcz czerwony w Wigilię, to obowiązkowo z dodatkiem takiego zakwasu!
Składniki:1 kg
buraków (najlepiej podłużnych)przegotowana, letnia
wodakilka ząbków
czosnku (ja zazwyczaj dodaję 8 sztuk)1 kromka
chleba na zakwasieopcjonalnie 1 łyżka
soli na 1 l
wodyWykonanie:
Buraki dokładnie myjemy i obieramy. Następnie kroimy w plastry lub ścieramy na tarce.
Czosnek obieramy z łupinek, rozgniatamy lekko lub przekrawamy na połówki.Do dokładnie umytego i wyparzonego dużego słoja lub garnka kamionkowego wkładamy
buraki i
czosnek, zalewamy przegotowaną
wodą, tak aby zakryła wszystkie składniki, wkładamy również kromkę
chleba. Obciążamy talerzykiem, aby nic nie wystawało nad powierzchnię
wody. Jeśli decydujemy się dodać
sól, dodajemy ją do gotującej się
wody.Słoik przykrywamy gazą i zawiązujemy ją sznurkiem lub zakładamy gumkę recepturkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce.Jeśli na wierzchu pojawi się piana - zdejmujemy ją systematycznie. Kiszenie z dodatkiem kromki
chleba powinno trwać ok. 4 dni, bez kromki aż do tygodnia.Gotowy zakwas powinien
mieć przyjemny kwaśny zapach i smak oraz głęboki kolor. Odsączamy go dokładnie z
buraczków i wlewamy do czystej, wyparzonej butelki. Przechowujemy w lodówce do 14 dni.Smacznego!