Zakwas buraczany do wigilijnego postnego barszczu

nazwa

Wykonanie

Jak jest 10 dni do świąt to czas zrobić domowy zakwas :) Receptura jest bardzo prosta i jest w naszej rodzinie od pokoleń. Zachęcam do przygotowania :)
Składniki: ( na około 2 litry)
1,5 kg buraków
skórka od chleba na zakwasie
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
2 litry ciepłej przegotowanej i przestudzonej wody
Sposób przygotowania:
Umyj, obierz i pokrój buraki w kawałki. Wrzuć do dużego garnka lub słoja dodaj skórkę od chleba, ale ważne, żeby oderwać całą białą część. Dorzuć czosnek pokrojony w plasterki, sól i zalej ciepłą wodą. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 10 dni. W wigilię odcedź i zlej zakwas w dwie litrowe butelki, użyj jednego litra do barszczu a drugi litr możesz przechowywać w lodówce, do kolejnego barszczu.
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/12/zakwas-buraczany-do-wigilijnego.html