Gęsty, wyrazisty w smaku i nieskomplikowany w przygotowaniu - krem z pieczonych buraków z kaszą jaglaną, przygotowany na bazie jednodniowego sokujabłkowego. Niezmierzone pokłady witamin, mikroelementów i energii. Pyszny na gorąco i na zimno. Można go zjeść w spokoju, przy ciepłym kominku lub zabrać ze sobą do pracy. Spróbujcie.Składniki:2 średnie buraki1 marchewka250 ml soku jednodniowegojabłkowego Marwit550 ml wody50 g kaszy jaglanejsólpieprzoliwa2 ząbki czosnkufolia aluminiowaPrzepis:- na kawałku folii aluminiowej rozkładamy obrane i pokrojone ćwiartki buraczki, marchewkę i ząbki czosnku w łupinkach. Lekko polewamy oliwą i doprawiamy odrobiną soli. Zawijamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na około godzinę.- Do garnka wsypujemy kaszę jaglaną i zalewamy ją 350 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu, w którym kasza wchłonie całą wodę. Powinna być lekko rozgotowana.- Ugotowaną kaszę traktujemy blenderem. Następnie dodajemy do niej upieczonego buraka, marchewkę oraz wyciśnięty z łupinek, upieczony czosnek. Dolewamy sok z jabłek i 200 ml wody. Całość miksujemy razem. Lekko podgrzewamy. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku.Smacznego :)