Wykonanie
Zawsze miałam problem z uzyskaniem idealnego koloru barszczu, często przy gotowaniu
buraków zupa traciła kolor i robiła się ciemna.Jak się okazało, cała tajemnica tkwi w czasie jego przygotowania. Kiedyś barszcz gotowałam ok 40 minut (aby
buraki zmiękły), a dziś doprowadzam go tylko do wrzenia (trwa to ok 10 minut). Barszcz wychodzi idealny, ma piękny intensywny kolor i wyjątkowy smak.Składniki:1 kg czerwonych
buraków3 l
wody2 słodkie
jabłka5 suszonych
śliwek2 ząbki
czosnku1
marchewkaok 1 -2 kieliszków
octu winnegokilka ziaren
ziela angielskiego i
pieprzusól1.
Buraczki i
marchewkę myjemy i obieramy, a następnie kroimy na zgrabne słupki. Z
jabłek wydrążamy jedynie gniazda nasienne i razem ze skórką kroimy na 4 części.
Czosnek razem ze skórką rozgniatamy. Do zimnej
wody wrzucamy warzywa,
owoce i
przyprawy (razem z
octem). Całość doprowadzamy do wrzenia (nie dłużej!).
2. Garnek z barszczem przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Przed podaniem odcedzamy.