ßßß Cookit - przepis na Małże z brązowym ryżem w szafranowym bulionie z selerem naciowym

Małże z brązowym ryżem w szafranowym bulionie z selerem naciowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
10 nitek szafranu
400 g małży, świeżych lub mrożonych
3 płaskie łyżki masła
1 łodyga selera naciowego, pokrojona na plasterki
1 średnia cebula, pokrojona w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1/2 papryczki chilli, bez nasionek, pokrojonej w drobną kosteczkę
4 łyżki brązowego ryżu
175 ml białego wina
1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 łodyżki świeżego
1 litr bulionu rybnego lub 1 litr gorącej wody wymieszany z 4 łyżkami sosu rybnego, ewentualnie 1 litr gorącej wody
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sok z cytryny, około 4 łyżek lub do smaku
3 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
Dodatki:
grzanki z chleba razowego
masło
Przygotowanie
Szafran zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do namoknięcia. Małże mrożone rozmrozić, umyć pod chłodną, bieżącą wodą, oderwać bisiory (nitki wystające ze środka małży), szczoteczką wyczyścić muszle i jeszcze raz opłukać.
Na patelni rozgrzać masło, jak zacznie skwierczeć dodać seler naciowy, cebulę, czosnek, papryczkę chilli. Poddusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut nie rumieniąc, od czasu do czasu mieszając.
Dodać ryż, wymieszać i podsmażyć przez 1 minutę. Wlać wino, szafran wraz z wodą, dodać tymianek i zredukować (odparować płyn).
Wlać bulion lub wodę z sosem rybnym i gotować bez przykrycia na dużym ogniu aż bulion się zredukuje, przez około 25 - 30 minut lub do czasu aż ryż będzie miękki (na koniec powinno pozostać około 1,5 szklanki płynu).
Dodać mule, przykryć i na większym ogniu gotować przez maksymalnie 3 minuty, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Świeże mule muszą się w tym czasie otworzyć, mrożone będą otwarte. Zamknięte muszle wyrzucić.
Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki. Podawać z chrupiącym chlebem razowym posmarowanym masłem (do pomocy przy wybieraniu smaku z zupy).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/mule/z_brazowym_ryzem/przepis.html