ßßß
 
            
         1 kilogram małż1 szklanka białego wytrawnego wina1 cebula2 ząbki czosnku4 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżka masłasok z cytrynysól, pieprzPrzygotowanie:Małże dokładnie oczyszczamy i myjemy, odrzucamy te, które są otwarte.W głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy wino, dodajemy 3 łyżki natki pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy wymyte małże. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż małże otworzą się pod wpływem temperatury, czyli około 10-15 minut (nie dłużej, bo stwardnieją i stracą smak). Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.Małże, które zostaną zamknięte wyrzucamy, bo oznacza to, że były nieświeże. Podajemy posypane pozostałą natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny .Smacznego :)
1 kilogram małż1 szklanka białego wytrawnego wina1 cebula2 ząbki czosnku4 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżka masłasok z cytrynysól, pieprzPrzygotowanie:Małże dokładnie oczyszczamy i myjemy, odrzucamy te, które są otwarte.W głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy wino, dodajemy 3 łyżki natki pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy wymyte małże. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż małże otworzą się pod wpływem temperatury, czyli około 10-15 minut (nie dłużej, bo stwardnieją i stracą smak). Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.Małże, które zostaną zamknięte wyrzucamy, bo oznacza to, że były nieświeże. Podajemy posypane pozostałą natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny .Smacznego :)