Wykonanie
Małże w
białym winie to nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu potrawa, a jaka pyszna ;) Danie to świetnie sprawdzi się na kolacje we dwoje.
Małże najlepiej smakują w towarzystwie
bagietki.Składniki:
1 kilogram
małż1 szklanka białego
wytrawnego wina1
cebula2 ząbki
czosnku4 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka
masłasok z cytrynysól,
pieprzPrzygotowanie:
Małże dokładnie oczyszczamy i myjemy, odrzucamy te, które są otwarte.W głębokiej patelni roztapiamy
masło i podsmażamy przez chwilę pokrojoną w kostkę
cebulę oraz posiekany
czosnek, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy
wino, dodajemy 3 łyżki
natki pietruszki, doprawiamy
solą oraz
pieprzem i wrzucamy wymyte
małże. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż
małże otworzą się pod wpływem temperatury, czyli około 10-15 minut (nie dłużej, bo stwardnieją i stracą smak). Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.
Małże, które zostaną zamknięte wyrzucamy, bo oznacza to, że były nieświeże. Podajemy posypane pozostałą
natką pietruszki i skropione
sokiem z cytryny .Smacznego :)