ßßß
Cookit - przepis na Halibut z orzechami i granatem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Halibut z orzechami i granatem
Składniki
Halibut
Sól morska
Pieprz czarny
Szafran
Woda
Oliwa z oliwek
Masło
Cebula
Białe wino
Czosnek
Orzech włoski
Granat
Sok z cytryny
Tymianek
Wykonanie
Składniki2 porcje450 g filetów z
halibuta
sól morska
i świeżo zmielony
czarny pieprz
10 nitek
szafranu
, namoczonych w 3 łyżkach ciepłej
wody
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 łyżka
masła
1 mała
cebulka
, pokrojona w drobną kosteczkę1/4 szklanki
białego wina
2 ząbki
czosnku
, drobno posiekane4 łyżki posiekanych
orzechów włoskich
4 łyżki wyłuskanych ziarenek
granatu
5 łyżek wyciśniętego soku z
granatu
2 łyżki
soku z cytryny
Dekoracja: świeży
tymianek
Dodatki:
biały ryż
PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 195 stopni. Filety rozdzielić na 2 porcje, oprószyć
solą
.
Szafran
zalać ciepłą
wodą
i odstawić.Na patelnię włożyć
oliwę
z
masłem
i zeszklić
cebulkę
, wlać
wino
i odparować. Dodać
czosnek
oraz
orzechy
, chwilę podsmażyć razem, dodać ziarenka
granatu
. Doprawić
solą
oraz
pieprzem
.2/3 ilości nadzienia nałożyć na obydwa filety i zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Roladki polać
sokiem
z
granatu
,
sokiem z cytryny
oraz
szafranem
wraz z
wodą
. Dodać resztę nadzienia i świeżo zmielony
czarny pieprz
. Piec przez około 20 minut. Podawać z dekoracją ze świeżego
tymianku
i np. z dodatkiem
białego ryżu
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/halibut_z_orzechami/przepis.html
Przepisy powiązane
Halibut z sosem maślano-cytrynowym z tymiankiem - Buszująca w kuchni
Małże z brązowym ryżem w szafranowym bulionie z selerem naciowym
Zupa cebulowa - Buszująca w kuchni
Bakłażany z sosem szafranowym i granatem
Kalarepka duszona w śmietanie
Składniki powiązane (0)