ßßß Cookit - przepis na Halibut z orzechami i granatem

Halibut z orzechami i granatem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
450 g filetów z halibuta
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
10 nitek szafranu, namoczonych w 3 łyżkach ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 mała cebulka, pokrojona w drobną kosteczkę
1/4 szklanki białego wina
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki wyłuskanych ziarenek granatu
5 łyżek wyciśniętego soku z granatu
2 łyżki soku z cytryny
Dekoracja: świeży tymianek
Dodatki: biały ryż
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 195 stopni. Filety rozdzielić na 2 porcje, oprószyć solą. Szafran zalać ciepłą wodą i odstawić.
Na patelnię włożyć oliwę z masłem i zeszklić cebulkę, wlać wino i odparować. Dodać czosnek oraz orzechy, chwilę podsmażyć razem, dodać ziarenka granatu. Doprawić solą oraz pieprzem.
2/3 ilości nadzienia nałożyć na obydwa filety i zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Roladki polać sokiem z granatu, sokiem z cytryny oraz szafranem wraz z wodą. Dodać resztę nadzienia i świeżo zmielony czarny pieprz. Piec przez około 20 minut. Podawać z dekoracją ze świeżego tymianku i np. z dodatkiem białego ryżu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/halibut_z_orzechami/przepis.html