Wykonanie
Bakłażany w tej wersji uwielbiam. Doskonałe jako dodatek do
mięs grillowanych oraz jako przekąska serwowana z
bagietką.

Ilość porcji – 4Czas wykonania – 30 min. plus 30 min. żeby
bakłażany się „spociły”Stopień trudności – łatwySkładniki:3 średniej wielkości
bakłażanygarść nasion
granatuoliwa z oliweksól morskagrubo mielony
pieprz5-6 listków
bazyliiSos
szafranowy:180 g gęstego
jogurtu naturalnegoszczypta
szafranu3 łyżki gorącej
wody1 ząbek
czosnku2 łyżki
soku z cytryny2 ½ łyżki
oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
bakłażany myjemy i kroimy na plastry (około 1,5 cm.),układamy np. na durszlaku posypując
solą, zostawiamy na 30 min. żeby się „spociły” w tym czasie przygotowujemy sos
szafranowy:
szafran wsypujemy do gorącej
wody i mieszamy przez około 5 min.,
jogurt łączymy z
sokiem z cytryny, roztartym
czosnkiem,
oliwą i
wodą z
szafranem, odstawiamy do lodówki,
bakłażany odsączamy układając na papierowym ręczniku,następnie smażymy z obu stron na
oliwie z oliwek lub grillujemy,usmażone plastry
bakłażana dobrze jest ponownie ułożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wystygnięcia,gotowe układamy na talerzu, opruszamy
pieprzem, polewamy sosem
szafranowym, posypujemy
owocami granatu i drobno posiekaną
bazylią,

Smacznego