Wykonanie
Składniki2 porcje1/3 średniej
cebuli, posiekanej w drobną kosteczkę1 łyżka
masła1
kalarepkasól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1/4 szklanki
białego wina1/3 szklanki
śmietanki kremowej 30%1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka posiekanych listków świeżego
tymiankuŁosoś:2 kawałki
łososia, po około 150 g każdy1/2 szklanki
soku ananasowego4 łyżki
soku z cytrynysól morska drobnoziarnista2 łyżki suszonej i zmielonej
kolendry2 łyżeczki zmielonego
kminu rzymskiego2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie
Kalarepka w
białym winie :
Kalarepkę obrać, przekroić na pół i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na patelni roztopić
masło, dodać
cebulę i smażyć na wolnym ogniu przez około 3 minuty, mieszając aż
cebula się zeszkli (nie rumienić). Wlać
wino i połowę odparować. Włożyć
kalarepkę, doprawić
solą i
pieprzem, przykryć i dusić przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wlać
śmietankę kremową, dodać
koperek oraz
tymianek i chwilę pogotować aż sos zgęstnieje.
Łosoś marynowany w
soku ananasowym:
Łososia umyć, osuszyć i włożyć do woreczka razem z
sokiem ananasowym i
sokiem z cytryny. Woreczek zamknąć i zostawić w lodówce na 1 godzinę. Rozgrzać grill na średnią moc.
Łososia wyjąć z soku, osuszyć, oprószyć
solą morską i suszoną
kolendrą wymieszaną z
kminem rzymskim. Wysmarować
oliwą z oliwek i grillować po 3 - 4 minuty z dwóch stron, aż do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia
mięs .WskazówkiJeśli mamy
kalarepkę z liśćmi, można je dodać pod koniec duszenia się
kalarepki.