ßßß Cookit - przepis na Aromatyczna dorada z grilla

Aromatyczna dorada z grilla

nazwa

Wykonanie

Dorada jest jedną z tych ryb których grillowanie nie sprawia żadnej trudności nawet tym mniej doświadczonym entuzjastom potraw z grilla.
Składniki:
2 dorady patroszone
4 łyżki oliwy z oliwek
100g masła
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego koperku
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ryby natrzeć oliwą z oliwek wewnątrz i na zewnątrz. Lekko opruszyć solą i pieprzem. Pozostałe składniki wymieszać. Usunąć płetwę grzbietową i zrobić u góry wzdłużne nacięcie. Nacięcie rozchylić na około 1-2 cm i wyłożyć w nie przygotowane masło z ziołami. W międzyczasie rozgrzać grilla do około 120 stopni C i grillować rybę przez 20 minut w pozycji stojącej (używać do tego specjalnych stojaków – dostępne w wielu sklepach z akcesoriami kuchennymi). Po 20-stu minutach zwiększyć temperaturę do 180 stopni i grillować jeszcze ryby przez około 10 minut. Tak przygotowana ryba smakuje rewelacyjnie z grillowanymi ziemniakami i brukselką.
Źródło:http://naruszcie.pl/2990/aromatyczna-dorada-z-grilla