ßßß
Dorada jest jedną z tych ryb których grillowanie nie sprawia żadnej trudności nawet tym mniej doświadczonym entuzjastom potraw z grilla.Składniki:2 dorady patroszone4 łyżki oliwy z oliwek100g masła1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego koperku1 łyżeczka estragonu1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka soku z cytrynyPrzygotowanie:Ryby natrzeć oliwą z oliwek wewnątrz i na zewnątrz. Lekko opruszyć solą i pieprzem. Pozostałe składniki wymieszać. Usunąć płetwę grzbietową i zrobić u góry wzdłużne nacięcie. Nacięcie rozchylić na około 1-2 cm i wyłożyć w nie przygotowane masło z ziołami. W międzyczasie rozgrzać grilla do około 120 stopni C i grillować rybę przez 20 minut w pozycji stojącej (używać do tego specjalnych stojaków – dostępne w wielu sklepach z akcesoriami kuchennymi). Po 20-stu minutach zwiększyć temperaturę do 180 stopni i grillować jeszcze ryby przez około 10 minut. Tak przygotowana ryba smakuje rewelacyjnie z grillowanymi ziemniakami i brukselką.