Wykonanie
Dorada jest jedną z tych ryb których grillowanie nie sprawia żadnej trudności nawet tym mniej doświadczonym entuzjastom potraw z grilla.Składniki:2 dorady patroszone4 łyżki
oliwy z oliwek100g
masła1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego
koperku1 łyżeczka
estragonu1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Ryby natrzeć
oliwą z oliwek wewnątrz i na zewnątrz. Lekko opruszyć
solą i
pieprzem. Pozostałe składniki wymieszać. Usunąć płetwę grzbietową i zrobić u góry wzdłużne nacięcie. Nacięcie rozchylić na około 1-2 cm i wyłożyć w nie przygotowane
masło z
ziołami. W międzyczasie rozgrzać grilla do około 120 stopni C i grillować
rybę przez 20 minut w pozycji stojącej (używać do tego specjalnych stojaków – dostępne w wielu sklepach z akcesoriami kuchennymi). Po 20-stu minutach zwiększyć temperaturę do 180 stopni i grillować jeszcze
ryby przez około 10 minut. Tak przygotowana
ryba smakuje rewelacyjnie z grillowanymi
ziemniakami i
brukselką.