Wykonanie
Bardzo fajny sposób na przyrządzenia
pstrąga z dodatkami. Ważne, żeby
ryba była dobrego gatunku i świeża, wtedy danie smakuje rewelacyjnie.Składniki:500 g
ziemniaków2 - 3
cebule2 ząbki
czosnku1
ostra papryczka½ pęczku
koperku2 łyżki
oliwy2 łyżki
masłasok z cytrynysólpieprztymianekcząberWykonanie:Ciemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry.
Cebulę pokroić w
pióra,
czosnek pokroić w plastry, z papryczki usunąć pestki i pokroić w plastry.Do warzyw dodać
oliwę,
sól,
pieprz,
tymianek i cząber a następnie wszystko wymieszać.Warzywa przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut.
Pstrągi wypatroszyć, usunąć oczy, umyć i osuszyć a następnie natrzeć
solą i
pieprzem i skropić
sokiem z cytryny.
Koperek posiekać, dodać do
masła i utrzeć.
Masłem z
koperkiem posmarować środek
ryby.
Ryby ułożyć na podpieczonych ziemniakach, przykryć folią spożywczą i piec w temperaturze 180 o C przez 25 minut, następnie ściągnąć folię i piec jeszcze przez 15 minut.