ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony z ziemniakami

Pstrąg pieczony z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajny sposób na przyrządzenia pstrąga z dodatkami. Ważne, żeby ryba była dobrego gatunku i świeża, wtedy danie smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
500 g ziemniaków
2 - 3 cebule
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
½ pęczku koperku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sok z cytryny
sól
pieprz
tymianek
cząber
Wykonanie:
Ciemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra, czosnek pokroić w plastry, z papryczki usunąć pestki i pokroić w plastry.
Do warzyw dodać oliwę, sól, pieprz, tymianek i cząber a następnie wszystko wymieszać.
Warzywa przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 o C przez około 40 minut.
Pstrągi wypatroszyć, usunąć oczy, umyć i osuszyć a następnie natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Koperek posiekać, dodać do masła i utrzeć. Masłem z koperkiem posmarować środek ryby.
Ryby ułożyć na podpieczonych ziemniakach, przykryć folią spożywczą i piec w temperaturze 180 o C przez 25 minut, następnie ściągnąć folię i piec jeszcze przez 15 minut.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/02/pstrag-pieczony-z-ziemniakami.html