Wykonanie

Pyszna
rybka z warzywami przygotowana w parowarze, bez utraty cennych witamin i mikroelementów to samo zdrowie. Tym razem przygotowałam bardzo soczysty filet
pstrąga łososiowego ze skórą, takie jedzonko w sam raz na upalne dni. Lekkie, sycące, zdrowe, a do tego szybkie do przygotowania. Polecam osobom dbającym o zdrowie i będących na diecie.

Składniki:świeży filet
pstrąga łososiowego
sok z cytrynyoliwa z oliwekmielony
pieprz cytrynowypęczek
koperku1/2 szklanki posiekanego
świeżego estragonu (opcjonalnie)
sól
Przygotowanie:Filet umyć, skórę oczyścić z ewentualnych łusek. Pokroić na mniejsze kawałki.
Koperek i
estragon umyć i drobno posiekać.Kawałki
pstrąga delikatnie posolić, obsypać
pieprzem, skropić
sokiem z cytryny i odrobiną
oliwy z oliwek. Górę (bok bez skóry) obłożyć posiekanym
koperkiem i
estragonem (bez
estragonu jest również smaczne). Wyłożyć na tackę w parowarze przeznaczoną do przygotowywania
mięs lub ryb (u mnie górna część parowaru).Na niższych poziomach można wyłożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa (u mnie
brokuły i
marchewka)Parowar przygotowujemy zgodnie z instrukcją, nalać
wody, zamknąć i ustawić czas odpowiedni do posiadanego parowaru (u mnie 20 minut).