ßßß
Pyszna rybka z warzywami przygotowana w parowarze, bez utraty cennych witamin i mikroelementów to samo zdrowie. Tym razem przygotowałam bardzo soczysty filet pstrąga łososiowego ze skórą, takie jedzonko w sam raz na upalne dni. Lekkie, sycące, zdrowe, a do tego szybkie do przygotowania. Polecam osobom dbającym o zdrowie i będących na diecie.
Składniki:świeży filet pstrąga łososiowegosok z cytrynyoliwa z oliwekmielony pieprz cytrynowypęczek koperku1/2 szklanki posiekanego świeżego estragonu (opcjonalnie)sól
Przygotowanie:Filet umyć, skórę oczyścić z ewentualnych łusek. Pokroić na mniejsze kawałki.Koperek i estragon umyć i drobno posiekać.Kawałki pstrąga delikatnie posolić, obsypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Górę (bok bez skóry) obłożyć posiekanym koperkiem i estragonem (bez estragonu jest również smaczne). Wyłożyć na tackę w parowarze przeznaczoną do przygotowywania mięs lub ryb (u mnie górna część parowaru).Na niższych poziomach można wyłożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa (u mnie brokuły i marchewka)Parowar przygotowujemy zgodnie z instrukcją, nalać wody, zamknąć i ustawić czas odpowiedni do posiadanego parowaru (u mnie 20 minut).