Wykonanie
Składniki4 porcje200 g
makaronu tagliatelle100 g tartego
Parmezanu2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiMałże:24 mrożonych
małży bez muszli *2 łyżki
oleju roślinnego2 łyżki
masła1 mała
cebula, pokrojona w drobną kosteczkę1 ząbek
czosnku, pokrojony w kosteczkę1/3 szklanki
białego wina1 łyżka
sosu rybnegoszczypta
ostrej papryczki chillisól i świeżo zmielony
czarny pieprzSzynka parmeńska:120 g (około 6 - 8 plasterków)
szynki parmeńskiej krojonej z kawałka, na wagę250 ml
śmietanki kremowej UHT 30%* świeże
małże najlepiej wcześniej obgotować (już bez dodatków, na samym
winie lub wodzie) aby się otworzyły, np. tak jak w przepisie na
Małże po marynarsku .Przygotowanie
Małże rozmrozić i oderwać
nitki wystające ze środka każdej
małży. Opłukać i dokładnie osuszyć. W rondelku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę
oleju i 2 łyżki
masła. Zeszklić
cebulkę na wolnym ogniu (około 2 - 3 minuty), dodać
czosnek a po minucie włożyć
małże. Smażyć przez 2 - 3 minuty delikatnie mieszając od czasu do czasu. Wlać
wino i
sos rybny, odparować (około 1 minutę). Doprawić
papryczką chilli,
solą oraz
pieprzem. Przykryć i odstawić z ognia.Z
szynki parmeńskiej odciąć włóknistą i twardą skórkę (po zewnętrznej stronie plasterków), pokroić ją na mniejsze kawałki i włożyć na rozgrzaną patelnię z pozostałą 1 łyżką
oleju. Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 2 minuty aż tłuszczyk się wytopi. Skórkę zdjąć z patelni i pozostawić do dekoracji. Na tą samą patelnię włożyć pokrojoną na paski
szynkę i smażyć ją przez około 1 minutę na małym ogniu. Wlać
śmietankę i zagotować. Przelać do rondelka z
małżami, dodać
natkę pietruszki, wymieszać i doprawić
solą oraz
pieprzem. Chwilę pogotować aż sos odpowiednio zgęstnieje.Ugotować
makaron w osolonej wodzie, odsączyć, wyłożyć na 4 podgrzane głębokie talerze, polać gorącym sosem, posypać tartym
Parmezanem oraz świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, udekorować skórką z
szynki.