ßßß
Jaka byłaby ze mnie fanka makaronu, gdybym nie wrzucała tu co jakiś czas pysznych makaronowych wariacji? Żadna. Fanką jestem ogromną, więc kolej na kokardki w kremowym aczkolwiek ostrym sosie śmietanowym :)Ostatnio, przy przygotowaniach makaronu, nie rozstaje się z winem i to całkiem dosłownie ;) Do smażenia dodaje wino, podczas kucharzenia popijam wino i do obiadu również podaję wino ;) Ostatnio nawet moje ślinianki odmawiają posłuszeństwa i kurczą się jak szalone w obawie przed cierpkim, cytrusowy smakiem. Na szczęście nie dzieje się to za każdym razem. Ufff.A Wy lubicie dodawać wino do potraw i popijać je do obiadu? Czy Wasze ślinianki też się buntują? Wolałabym nie być odosobnionym przypadkiem ;)Składniki (dla 2 osób):200 g makaronu (u mnie kokardki)1 ząbek czosnku posiekany w plasterki1 cebula drobno posiekana1/2 papryczki chilli drobno posiekana2 szczypt papryki w proszku1/2 szklanki (125ml) białego wina100ml śmietanki 30%2 łyżki jogurtu naturalnegonatka pietruszkisól, pieprz1 łyżeczka masła1 łyżeczka oliwyPrzygotowanie:Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozpuść masło z dodatkiem oliwy i zeszklij cebulę doprawioną solą. Dodaj czosnek oraz papryczkę chilli, smaż przez ok 2-3 minuty, a następnie zalej całość winem. Po odparowaniu alkoholu dodaj śmietanę, a chwilę później jogurt i zostaw na małym ogniu aby sos się zredukował i zgęstniał. Dopraw papryką w proszku, a na sam koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Makaron przełóż na patelnie, zadbaj, aby każda kokarda 'utopiła' się w sosie, a następnie przełóż porcje na talerze. Podawaj gorące.Smacznego :)
