Wykonanie
Do naszego dzisiejszego przepisu użyłyśmy
makaronu z semoliną, czyli z dodatkiem jednej z najzdrowszych mąk pszennych otrzymywanej ze zmielonych ziaren pszenicy durum. Po ugotowaniu
makaron nie skleja się, ale pozostaje al dente. I jest mniej kaloryczny niż tradycyjny
makaron! To pewnie ważna informacja dla tej połowy społeczeństwa, która jest na diecie. Macie szczęście, że jest smaczny:pNasz
makaron był z dodatkiem
szpinaku. A do tego
małże. Mmmm... idealne połączenie.
SKŁADNIKI:500 g
makaronu z semoliną (albo zwykły)130 g
małży marynowanych lub w zalewie500 ml
śmietany kremówki2 ząbki
czosnku150 g
pomidorów suszonychchilli lub
ostra papryka1 pęczek
natki pietruszkisól,
pieprzłyżka
oleju do smażeniaWYKONANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju i smażymy pokrojone
suszone pomidory razem z posiekanymi dwoma ząbkami
czosnku. Po chwili dodajemy
śmietanę kremówkę. Na początku musimy zmniejszyć ogień, aby
śmietana nie zamieniła się w
ser;) Stopniowo zwiększamy ogień i mieszamy. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy posiekaną
natkę pietruszki, doprawiamy
solą i
ostrą papryką. Na sam koniec wrzucamy
małże. My użyłyśmy
małży w zalewie. To takie małe kawałeczki, które wzbogaciły smak sosu:)
Małże powinny się jedynie zagrzać w sosie, nie ma potrzeby ich gotować.Ugotowany
makaron odcedzamy, wrzucam do sosu i mieszamy.Serwujemy od razu po przyrządzenia. Któż śmiałby odkładać tę ucztę na później?