ßßß
SKŁADNIKI:500 g makaronu z semoliną (albo zwykły)130 g małży marynowanych lub w zalewie500 ml śmietany kremówki2 ząbki czosnku150 g pomidorów suszonychchilli lub ostra papryka1 pęczek natki pietruszkisól, pieprzłyżka oleju do smażeniaWYKONANIE:Makaron gotujemy w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy pokrojone suszone pomidory razem z posiekanymi dwoma ząbkami czosnku. Po chwili dodajemy śmietanę kremówkę. Na początku musimy zmniejszyć ogień, aby śmietana nie zamieniła się w ser;) Stopniowo zwiększamy ogień i mieszamy. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i ostrą papryką. Na sam koniec wrzucamy małże. My użyłyśmy małży w zalewie. To takie małe kawałeczki, które wzbogaciły smak sosu:) Małże powinny się jedynie zagrzać w sosie, nie ma potrzeby ich gotować.Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucam do sosu i mieszamy.Serwujemy od razu po przyrządzenia. Któż śmiałby odkładać tę ucztę na później?









