Wykonanie
Składnikiok. 6 porcji4 średnie
marchewki (około 700 g)2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego1
cebula2 - 3 pełne łyżki
masła1 łyżka świeżo startego
imbiru (lub mniej, dla wersji łagodnej)200 g
czerwonej soczewicysól morska i świeżo zmielony
pieprz3 łyżki puree
pomidorowego1,5 litra gorącego
bulionu jarzynowego1 szklanka
mleka lub więcej dla odpowiedniej konsystencji zupyPrzygotowanie
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać
oliwę z oliwek, zeszklić
cebulę nie rumieniąc. Dodać
masło i
imbir i podgrzewać przez około pół minuty na małym ogniu.Dodać
marchewkę i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać
soczewicę, wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kolejne 3 minuty.Dodać puree
pomidorowe, wlać
bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez około 15 - 20 minut, aż
marchewka i
soczewica będą miękkie.Zmiksować na gładki mus, dodać
mleko i jeszcze raz zmiksować. Dolać więcej
mleka, gdyby zupa była za gęsta.Zupę podawać gorącą, z ugotowanym
makaronem lub
ryżem.Propozycja podaniaDrobny
makaron w kształcie gwiazdek, ewentualnie
ryż.