Składniki2 porcje2 łyżki olejumigdałowego (lub oliwy lub masła klarowanego)1 cebula500 g marchewki1 łyżka tartego imbiru (można pominąć w wersji dla dzieci)2/3 szklanki czerwonej soczewicy500 ml bulionu jarzynowego1 szklanka mlekamigdałowego (lub innego dowolnego)Propozycja podania:kasza jaglana ugotowana na sypko*płatki migdałowekolendra lub natkaolejmigdałowyPrzygotowanieNa oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną na niezbyt grube plasterki marchewkę. Doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut, dodać połowę startego imbiru i soczewicę i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.Wlać bulion i gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 15 minut lub do miękkości. Zmiksować na gładki krem razem z resztą imbiru. Dodać mlekomigdałowe i ponownie zmiksować. Doprawić solą w razie potrzeby. Podawać z kaszą jaglaną, zrumienionymi płatkami migdałów, posiekaną zieleniną i olejem migdałowym.Wskazówki* Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko: na dno garnka wsypać kaszę jaglaną, rozprowadzić równą warstwą na powierzchni. Podgrzewać przez ok. 2 minuty aż kasza wyraźnie się podgrzeje, będzie gorąca i uprażona (można 1-2 razy przemieszać). Wówczas wlać wodę i gotować przez ok. 10 - 15 minut do miękkości kaszy i wchłonięcia całego płynu. Tak ugotowana kasza będzie sypka i nie będzie się sklejać. Do gotującej się kaszy można dodać łyżkę masła lub oliwy, doprawić solą i pieprzem.