ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z marchewki z mlekiem migdałowym

Zupa krem z marchewki z mlekiem migdałowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 łyżki oleju migdałowego (lub oliwy lub masła klarowanego)
1 cebula
500 g marchewki
1 łyżka tartego imbiru (można pominąć w wersji dla dzieci)
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
500 ml bulionu jarzynowego
1 szklanka mleka migdałowego (lub innego dowolnego)
Propozycja podania:
kasza jaglana ugotowana na sypko*
płatki migdałowe
kolendra lub natka
olej migdałowy
Przygotowanie
Na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną na niezbyt grube plasterki marchewkę. Doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut, dodać połowę startego imbiru i soczewicę i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.
Wlać bulion i gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 15 minut lub do miękkości. Zmiksować na gładki krem razem z resztą imbiru. Dodać mleko migdałowe i ponownie zmiksować. Doprawić solą w razie potrzeby. Podawać z kaszą jaglaną, zrumienionymi płatkami migdałów, posiekaną zieleniną i olejem migdałowym.
Wskazówki
* Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko: na dno garnka wsypać kaszę jaglaną, rozprowadzić równą warstwą na powierzchni. Podgrzewać przez ok. 2 minuty aż kasza wyraźnie się podgrzeje, będzie gorąca i uprażona (można 1-2 razy przemieszać). Wówczas wlać wodę i gotować przez ok. 10 - 15 minut do miękkości kaszy i wchłonięcia całego płynu. Tak ugotowana kasza będzie sypka i nie będzie się sklejać. Do gotującej się kaszy można dodać łyżkę masła lub oliwy, doprawić solą i pieprzem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/zupa_krem_z_marchewki_z_mlekiem_migdalowym/przepis.html