Wykonanie
Składniki12 sztuk1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1/4 - 1/3 szklanki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
soli1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
maślanki lub
jogurtu naturalnego1/3 szklanki
oleju roślinnego lub
oliwy1 łyżka
octu winnego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)Nadzienie
serowe:125 g zmielonego
twarogu,
serka mascarpone lub cream cheese2 łyżki
cukru1 łyżeczka
mąki pszennej1
jajkoPrzygotowanieNadzienie
serowe:
ser wymieszać łyżką z
cukrem,
mąką i samym
białkiem jaja (
żółtko można dodać do ciasta na muffiny, ale niekoniecznie). Włożyć do zamrażarki na około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o średnicy 5 cm (mierzonymi po dnie i o pojemności 80 ml - 1/3 szklanki).Ciasto na muffiny:
mąkę przesiać do miski, dodać
cukier,
kakao,
sodę,
sól, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie
wodę,
maślankę lub
jogurt,
olej lub
oliwę oraz
ocet winny. Dodać ekstrakt z
wanilii (jeśli go używamy) oraz ewentualnie
żółtko, które pozostało z
serowego nadzienia. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej na 1 porcję). W środek nałożyć po 1 czubatej łyżeczce lekko zmrożonego nadzienia
serowego i przykryć resztą masy (muffiny podrosną, więc foremki napełniamy mniej więcej do 2/3 wysokości). Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek powinien być suchy. Muffinki są najlepsze gdy masa serowa już zastygnie.