Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 1/4 szklanki
kakao- 3/4 szklanki
cukru- szczypta
soli- 1 łyżeczki
sody- 1/2 szklanki
jogurtu naturalnego- 1/2 szklanki
wody- 1/3 szklanki
oleju- 1 łyżka
octu winnego- 2 łyżki posiekanych
orzechów włoskich- ok. 12
czekoladek Ferrero*na krem- 250g
mascarpone- 1/2 tubki
mleka skondensowanego o smaku
czekoladowymSposób przygotowania:1.
Jogurt łączymy z
olejem,
octem i
wodą, następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
solą,
sodą,
cukrem i
kakao, miksujemy. Na samym końcu mieszamy z posiekanymi
orzechami.2. Formę na muffiny wykładamy papilotkami, nakładamy do połowy ciasto, do każdej babeczki wkładamy po jednej
czekoladce Ferrero i przykrywamy pozostałym
ciastem.3. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 25-30 min.4.
Mascarpone ubijamy z
mlekiem skondensowanym, aż powstanie gęsty krem. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem, można posypać startą
czekoladą, chłodzimy w lodówce.Inspiracja:zjemto