Wykonanie
Pyszne muffiny z wilgotnym nadzieniem idealnie nadają się na sobotnie spotkanie przy
kawie. Jak to z tymi
ciastkami bywa znikają szybko i zostają po nich tylko okruszki.Przepis zaczerpnięty z bloga „Kwestia Smaku”.
Składniki1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
cukru1/4 szklanki
kakao4 kostki
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1/3 szklanki
olejuNadzienie125 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
mąki pszennejNadzienie: składniki dokładnie ze sobą mieszać do uzyskania jednolitej masy. Włożyć do lodówki na ok 30 min aż zesztywnieje.W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składnik. Na koniec dodać startą na małych oczkach
czekoladę. W osobnej misce wymieszać
olej,
wodę i na końcu
jogurt. Mokre składniki delikatnie dodać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką.Wyłożyć masę do foremek na ok 1/3 ich wysokości.
Potem dodać po pół łyżeczki masy
mascarpone i wyłożyć jeszcze ciasta tak by wypełniło 2/3 foremki.Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.
SMACZNEGO!