Wykonanie
Składniki4 porcjegarść
suszonych borowików200 g
makaronu w kształcie rurek (u mnie -
makaron kukurydziany)1 duża podwójna
pierś kurczakasól morska i świeżo zmielony
pieprz2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku2 łyżki
mąki2 łyżki
oliwy z oliwek450 g upieczonej w piekarniku dyni, pokrojonej w kostkę1/3
cytryny1/2
cebuli, pokrojonej w kosteczkę1 łyżka
masła1/2 szklanki
bulionu z kurczaka4 - 5 łyżek
śmietanki do
sosów 18%4 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin10 gałązek świeżego
tymiankuPrzygotowanie
Grzyby opłukać, włożyć do rondelka i zalać 1 szklanką chłodnej
wody. Moczyć przez 2 - 3 godziny lub minimum 1/2 godziny.
Makaron gotować w osolonej wodzie kilka minut krócej niż podany czas na opakowaniu, odcedzić i włożyć do dużej formy żaroodpornej.
Piersi kurczaka przekroić na pół, wyciąć włókna i kostki. Opłukać i osuszyć. Oprószyć
solą,
pieprzem,
papryką w proszku, obtoczyć w
mące. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy i smażyć piersi po około 5 - 6 minut z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione.Dodać upieczoną
dynię, doprawić
solą i
pieprzem, podgrzewać razem przez około 2 - 3 minuty. Wycisnąć sok z 1/3
cytryny i wyłożyć wszystko na
makaron.
Skórkę z cytryny pokroić na kawałki i poukładać przy brzegach w naczyniu.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy i zeszklić
cebulkę.
Grzyby wyjąć z
wody (
wywar zachować) i włożyć na patelnię, dodać 1 łyżkę
masła i dusić na małym przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.Wlać
wywar z
grzybów,
bulion z kurczaka, doprawić
solą i
pieprzem, zagotować. Wlać
śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wymieszać z
oliwą z oliwek extra virgin.Wyjąć
grzyby z patelni i powciskać je w przestrzenie
między kurczakiem i
dynią w naczyniu żaroodpornym. Całość polać
sosem grzybowym z patelni. Do środka zapiekanki powciskać gałązki
tymianku. Posypać świeżo zmielonym
pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez około 15 - 20 minut, aż
kurczak będzie miękki w środku.


