Wykonanie
Czasami mnie coś napada i zagniatam własny
makaron. Przeważnie trafia do pysznego rosołu, ale bywa, że przynajmniej część pokroję inaczej i podaję samodzielnie z jakimś sosem. Przepis na mój
makaron znajdziecie TUTAJ

składniki:250 g
makaronu wstążki, może być tagliatelle albo papardelle1 szkl. miąższu dyni (bez pestek) pokrojonego w kostkę lub słupki200 g
szynki wędzonej, gotowanej1 mała
cebulka2 łyżki
oliwy1/2 - 3/4 szkl. słodkiej
śmietanki2 - 3 łyżki świeżego
koperku,do smaku:
sól,
pieprz cytrynowy,
tymianeksposób przygotowania: nastawiłam garnek z
wodą do gotowania
makaronu.
Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie półplasterki a
szynkę w paski. Na patelni rozgrzałam
oliwę, podsmażyłam
szynkę razem z
cebulką doprawiając
tymiankiem, mają się lekko zezłocić. Kiedy
cebula zmiękła dodałam
dynię i smażyłam ok. 3 min. podlewając niewielką ilością
wody -
dynia ma pozostać w kawałeczkach, nie rozgotować się. Następnie do gotującego się wrzątku dodałam łyżeczkę
soli i
makaron a na patelnię wlałam
śmietankę, doprawiłam sos
solą i
pieprzem, dusiłam kilka minut - tyle czasu ile potrzebuje
makaron aby ugotować się al dente. Odcedziłam go i tutaj są dwie opcje - albo nakładamy porcje na talerze i polewamy sosem albo lekko odcedzony
makaron przekładamy do sosu, razem mieszamy i dopiero wykładamy na talerze. Przed podaniem posypałam całość listkami
koperku.
Makaron możemy kupić gotowy albo tak jak ja zagnieść go sami krojąc go w mniej lub bardziej szerokie wstążki. Pamiętajmy, że świeży gotuje się krócej niż suszony.