Wykonanie
P est o to rodzaj sosu wywodzący się Genui (region Liguria). Początkowo nazwa odnosiła się wyłącznie do specjału przygotowywanego z
czosnku,
orzeszków pinii,
parmezanu,
bazylii i
oliwy z oliwek. Wszystkie składniki były ucierane w moździerzu. Dziś wyrazem pesto określa się różne sosy, najczęściej ich cechą wspólną jest to, że są one na bazie
oliwy i mają formę mniej lub bardziej gruboziarnistej pasty.200 g
makaronu100 g pestek z dyni6-8 łyżek
oliwysól,
pieprz,
tymianek100 g
natki pietruszki2 małe
cebuleW moździerzu (albo blenderze) ucieramy
pestki z dyni z
oliwą,
pieprzem,
solą i
tymiankiem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę, kiedy jest już miękka i złocista dodajemy posiekaną
natkę pietruszki. Całość przesmażamy jeszcze przez 2-3 minuty. Na sam koniec dodajemy pesto
dyniowe i dokładnie mieszamy. W
między czasie gotujemy
makaron. Po odlaniu go łączymy
makaron z sosem z patelni.