Wykonanie
Dobry
makaron nie wymaga wielu skomplikowanych dodatków. Do tych kokardek dodałam domowe
suszone pomidory z zalewy i podsmażonego z odrobiną
cebuli pora. Proste i szybkie, w czasie, gdy
makaron się gotuje można zrobić dodatki do niego i mamy niemal błyskawiczny obiad ( nie posługując się żadnym gotowym „błyskawicznym” dodatkiem z
torebki…). Nam smakował tak bardzo, że sfotografowałam swoją porcję w ostatniej chwili, bo uznałam, że warto go pokazać.gruby
makaron ugotowany al dente ( miałam kokardki)kilka
suszonych pomidorów i 2-3 łyżki
oliwy z ich zalewyjasnozielona część
poramała
cebulasól,
pieprz,
słodka papryka,
tymianeknatka pietruszkikilka łyżek
wody od gotowania
makaronuPrzepis jest prosty –
pora i
cebulę kroimy na półplasterki, i podsmażamy na
oliwie od
suszonych pomidorów. Dodajemy po chwili pokrojone same
pomidory z zalewy i podsmażamy chwilę aż miękną. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką, na koniec sypiemy nieco
tymianku, może być też
bazylia czy
oregano. Mieszamy to wszystko z ciepłym, odcedzonym
makaronem, dodając nieco
wody od jego gotowania. Na koniec posypujemy
natką pietruszki.Jak już wspomniałam,
makaron bardzo smakował mojej Rodzince. Zrobiłam go na szybko tuż po powrocie do domu z weekendowego kulinarnego wyjazdu, była więc to forma pewnego rodzaju odszkodowania za moją nieobecność i kilka dni mniej ciekawego jedzenia… Dlatego tak bardzo mi zależało, by wyszedł smaczny a zrobiłam go na prawdę w kilkanaście minut.Smacznego !