Wykonanie
Składniki3 porcje
Sos pomidorowy z
mascarpone:1 łyżka
oliwy z oliwek1 mała
cebulka, pokrojona w kosteczkę1 ząbek
czosnku, posiekany1 puszka (400 g)
pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
sól morska i świeżo zmielony
pieprz1 łyżeczka
cukru1 łyżka
octu balsamicznego6 gałązek świeżego
tymianku, oderwane listki3 łyżki
sera mascarpone2 łyżki
oliwy z oliwek extra virginKurczak:3 pojedyncze
piersi kurczakasól morska i świeżo zmielony
pieprz2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1 łyżka
oliwy z oliwek lub
olejuDodatki:1/2 szklanki czarnych
oliwekokoło 300 g
makaronu pełnoziarnistegoPrzygotowaniePrzygotować
sos pomidorowy z
mascarpone: w rondelku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy z oliwek, dodać
cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać
czosnek a po minucie wlać
pomidory. Doprawić
solą i
pieprzem,
cukrem i
octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego
tymianku,
serem mascarpone i
oliwą z oliwek extra virgin.W międzyczasie przygotować
kurczaka: Piersi umyć, osuszyć, odciąć włókna i kostki. Oprószyć
solą,
pieprzem,
słodką papryką. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać
olej, włożyć
kurczaka i smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony aż będzie ładnie zrumieniony. Włożyć do formy żaroodpornej, wlać
sos pomidorowy, dodać
czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. W międzyczasie ugotować
makaron pełnoziarnisty.