Wykonanie
Piersi z kurczaka w kremowym
sosie pomidorowym. Taki przepis, przy którym się człowiek nie narobi, a jednak powstanie smaczny obiad.Z Mężem jesteśmy z tych, którzy lubią
makarony z sosami, więc to danie nie mogło być podane z niczym innym niż
makaron, ale myślę, że z
ryżem czy ziemniaczkami, też się sprawdzi.Nie pomijajcie czarnych
oliwek. Takie zapieczone super komponują się z całym daniem.

Składniki:4 pojedyncze
piersi z kurczakasól morskaświeżo mielony
pieprzpapryka słodkaoliwa lub
olej do smażeniaSos:1
cebula2-3 ząbki
czosnku680 g passaty pomidorowej
sól morskaświeżo mielony
pieprz1 łyżeczka
cukru1 łyżka
octu balsamicznegolistki z 6 gałązek
tymianku4 łyżki
sera mascarponegarść czarnych
oliwek3 łyżki
oliwy z oliwekW rondelku z grubym dnem, rozgrzej łyżkę
oliwy i zeszklij posiekaną
cebulę. Dodaj posiekany
czosnek, a po minucie wlej passatę. Dopraw
solą,
pieprzem,
cukrem i
octem balsamicznym. Gotuj przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

W międzyczasie
piersi z kurczaka umyj, osusz i natrzyj
przyprawami. Następnie usmaż na rozgrzanym
oleju z obu stron. Przełóż do formy żaroodpornej.

Sos zdejmij z ognia, dodaj listki
tymianku,
mascarpone i 2 łyżki
oliwy z oliwek. Sosem zalej
kurczaka. Wierzch posyp
oliwkami. Zapiekaj w 200°C przez 35-40 minut. Podawaj np z
makaronem.

SMACZNEGO!




źródło: ze zmianami
Kurczak w kremowym
sosie pomidorowym