ßßß Cookit - przepis na Żeberka musztardowe

Żeberka musztardowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 800 gramów
musztarda z ziarnami gorczycy 4 łyżek stołowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
ocet winny 2 łyżek stołowych
miód płynny 2 łyżek stołowych
wódka 2 łyżek stołowych
olej 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
bulion warzywny z kostki 1 szklanek
cebula 1 sztuk
papryka 1 sztuk
seler naciowy 2 sztuk
natka pietruszki posiekana według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na porcje.
Marynata: wymieszać musztardę z sosem sojowym, octem winnym, miodem, wódką i z 2 łyżkami oleju. Dodać mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu.
Żeberka posmarować marynatą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. W czasie marynowania żeberka obrócić. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć zamarynowane żeberka i usmażyć z obu stron na brązowo. Dodać bulion, posiekaną cebulę, pokrojona w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Wlać resztę marynaty i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez ok. 30 minut. Posypać natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4622/Zeberka-musztardowe