Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegonóżki wieprzowe 3 sztuk
golonka 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 5 ząbki
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 5 ziarna
pieprz 5 ziarna
przyprawa warzywna 3,5 łyżek deserowychrosół warzywny 1 kostekWykonanie:Oczyszczone nóżki i małą
golonkę włożyć do garnka, wlać 2l
wody, dodać
przyprawy i gotować 2,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa oczyścić. Obrana
cebule przekroić na pół i zrumienić na suchej patelni. Warzywa i
cebulę dodać, gdy
mięso będzie już prawie miękkie i gotować jeszcze co najmniej 50 minut.
Mięso wyjąć z garnka, oddzielić od kości i drobno pokroić.
Wywar przecedzić.Do
mięsa można dodać pokrojoną
marchewkę oraz rozdrobniony
czosnek. Do
wywaru wlać
sok z cytryny, doprawić do smaku i zalać
mięso włożone do jednego naczynia lub kilku mniejszych. Pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Podawać z
ćwikłą,
chrzanem,
octem lub
cytryną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: