Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
wołowina zrazowa 60 dekagramów
szałwia 1 łyżek stołowych
ogórek kwaszony 20 dekagramów
cebula 15 dekagramów
musztarda 0.5 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki 2 łyżek stołowychWykonanie:
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w płaty, zbić tłuczkiem.
Szałwię rozkruszyć, dodać do niej
pieprzu (na koniec noża). Mieszaninę rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni
mięsa.
Ogórki pokrajać wzdłuż na tyle porcji, ile uzyskamy płatów
mięsa i każdy kawałek owinąę
miźsem. Przygotowane rulony ułożyę w rondlu.
Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, posypać nią zrazy, podlać gorącą
wodą (1/2 szklanki) wymieszaną z
musztardą. Rondel przykryć. Udusić na małym ogniu do miękkości. W czasie duszenia sprawdzać i w miarę potrzeby podlewać wrzącą
wodą. Uduszone zrazy wyłożyć na ogrzaną salaterkę. Sos wymieszać z posiekaną
zieleniną, przyprawić do smaku
pieprzem i ewentualnie
solą, polać nim zrazy. Podawać z dodatkiem
ziemniaków z
wody (1-2 szt. na porcję) i z surówką np. ze
słodkiej kapusty lub z
zielonej sałaty.Uwagi:
ogórki twarde, jednolite;
szałwia suszona; 2 łyżki umytej posiekanej naci
pietruszki z
estragonemPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: