ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone z selerem i ogórkiem kiszonym

Kotlety mielone z selerem i ogórkiem kiszonym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam eksperymentować z naszym klasycznym polskim kotletem mielonym. Niektórzy pewnie pamiętają, że robiłam już kotlety z soczewicą i marchewką albo z pieczarkami i kapustą pekińską . Ostatnio podczas porządków znów wpadł mi ręce numer Kuchni 2/2010 ze świetnym artykułem Metamorfozy kotleta. Zobaczyłam, że nie wykorzystałam jeszcze co najmniej 3 przepisów na nietypowe kotlety mielone. Tym razem padło na kotlety z selerem i ogórkiem kiszonym, bo akurat te dodatki miałam w lodówce.
Składniki na ok. 14 sztuk:
600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3 jajka
1 duży ugotowany seler
2 kiszone ogórki
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz
bułka tarta
olej rzepakowy
1. Gotujemy seler przez 25 minut. Studzimy.
2. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na oleju.
3. Ścieramy na tarce o grubych oczkach seler i ogórki.
4. W dużej misce mieszamy mięso z selerem, ogórkami, jajkami, podsmażoną cebulką, posiekaną natką, musztardą, solą i pieprzem.
5. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
6. Smażymy kotlety na oleju rzepakowym.
Kotlety można podać z surówką z czerwonej kapusty, na którą przepis znajdziecie na moim blogu jeszcze w tym tygodniu lub z sałatką szwedzką (ja użyłam sałatki własnej roboty zrobionej wg przepisu Margarytki – przepis podam w przyszłym tygodniu).
Przepis dodaję do 4 edycji akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl/
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/11/14/kotlety-mielone-z-selerem-i-ogorkiem-kiszonym