Wykonanie
Uwielbiam eksperymentować z naszym klasycznym polskim kotletem mielonym. Niektórzy pewnie pamiętają, że robiłam już kotlety z
soczewicą i
marchewką albo z
pieczarkami i
kapustą pekińską . Ostatnio podczas porządków znów wpadł mi ręce numer Kuchni 2/2010 ze świetnym artykułem Metamorfozy kotleta. Zobaczyłam, że nie wykorzystałam jeszcze co najmniej 3 przepisów na nietypowe kotlety mielone. Tym razem padło na kotlety z
selerem i
ogórkiem kiszonym, bo akurat te dodatki miałam w lodówce.
Składniki na ok. 14 sztuk:600 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego3
jajka1 duży ugotowany
seler2
kiszone ogórki1
cebula2 łyżki posiekanej
natki2 łyżeczki
musztardy1/2 łyżeczki
estragonusól,
pieprzbułka tartaolej rzepakowy1. Gotujemy
seler przez 25 minut. Studzimy.2. Podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę na
oleju.3. Ścieramy na tarce o grubych oczkach
seler i
ogórki.4. W dużej misce mieszamy
mięso z
selerem,
ogórkami,
jajkami, podsmażoną
cebulką, posiekaną
natką,
musztardą,
solą i
pieprzem.
5. Formujemy kotlety i obtaczamy je w
bułce tartej.6. Smażymy kotlety na
oleju rzepakowym.
Kotlety można podać z surówką z
czerwonej kapusty, na którą przepis znajdziecie na moim blogu jeszcze w tym tygodniu lub z
sałatką szwedzką (ja użyłam sałatki własnej roboty zrobionej wg przepisu
Margarytki – przepis podam w przyszłym tygodniu).Przepis dodaję do 4 edycji akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl/