ßßß Cookit - przepis na Zrazy wołowe z musztardą

Zrazy wołowe z musztardą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina zrazowa 60 dekagramów
korniszon 5 dekagramów
musztarda 2 łyżek stołowych
cebula 30 dekagramów
śmietana 0.25 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
przyprawy 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w plastry, zbić tłuczkiem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półkrążki. Jedną cebulę razem z korniszonami posiekać jak najdrobniej i wymieszać z musztardą, przyprawić solą i pieprzem. Przygotowaną mieszaninę nakładać równomiernie na płaty mięsa, zwinąć w ścisłe ruloniki. Ruloniki można spiąć, np. wykałaczkami, lub obwiązać bawełnianą nitką, zabieg ten jednak nie jest konieczny. Przygotowane zrazy lekko obrumienić na patelni do smażenia bez tłuszczu, przełożyć do rondla, obsypując cebulą, oprószyć solą i pieprzem, dodać trochę wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewając wrzącą wodą. Do miękkiego mięsa dodać śmietankę. Zagotować, sprawdzić smak sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Gotową potrawę wyłożyć na salaterkę, polać sosem, posypać ziołami, podawać z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 szt. na porcję) i z surówkami.
Uwagi:
przyprawy: 2 łyżki umytych posiekanych liści roślin przyprawowych (szałwia, pietruszka, bazylia); śmietana 9%
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: gienekrozpustny
Data: 2010-01-28
pychotka
Autor: jarrow
Data: 2009-10-24
Bardzo przyjemny przepis, co prawda jest to wersja dla początkującego kucharza ale od czegoś trzeba zacząć.
Autor: bASIULKA
Data: 2009-10-03
super!!!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1904/Zrazy-wolowe-z-musztarda