Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
cukier 250 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
jajka 3 sztuk
masło 150 gramów
jabłka 2 kilogramów
budyń waniliowy 1 sztuk
sok jabłkowy niesłodzony 500 mililitrów
laska wanilii 1 sztuk
kardamon 0,5 łyżek deserowych
pistacje 60 gramówmarcepan 600 gramówWykonanie:Z przesianej
maki,
cukru waniliowego,
skorki z cytryny, proszku, 1
jajka, 100g
cukru i
masła zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 60 minut do lodówki.Umyte
jabłka pokroić na cząstki i wymieszać z
sokiem z cytryny.
budyń połączyć z 100 ml
soku jabłkowego. Resztę soku,
jabłka,
kardamon, miąższ
wanilii oraz 50g
cukru gotować 2 minuty, dodać
budyń oraz
pistacje.Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać kompot z
jabłkami. Marcepan utrzeć z 2
jajkami i 100g
cukru. Przełożyć do szprycy i zrobić na cieście kratkę. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, wystudzić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: