ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z marcepanem

Szarlotka z marcepanem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
cukier 250 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
jajka 3 sztuk
masło 150 gramów
jabłka 2 kilogramów
budyń waniliowy 1 sztuk
sok jabłkowy niesłodzony 500 mililitrów
laska wanilii 1 sztuk
kardamon 0,5 łyżek deserowych
pistacje 60 gramów
marcepan 600 gramów
Wykonanie:
Z przesianej maki, cukru waniliowego, skorki z cytryny, proszku, 1 jajka, 100g cukru i masła zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 60 minut do lodówki.
Umyte jabłka pokroić na cząstki i wymieszać z sokiem z cytryny. budyń połączyć z 100 ml soku jabłkowego. Resztę soku, jabłka, kardamon, miąższ wanilii oraz 50g cukru gotować 2 minuty, dodać budyń oraz pistacje.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać kompot z jabłkami. Marcepan utrzeć z 2 jajkami i 100g cukru. Przełożyć do szprycy i zrobić na cieście kratkę. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9929/Szarlotka-z-marcepanem