Wykonanie
Kochani, nastał długo wyczekiwany (przynajmniej przeze mnie) miesiąc. Oczywiście, nie podoba mi się cała idea noszenia grubej kurtki, szalika, czapki, rękawiczek itd., ale lubię to zamieszania dotyczące zbliżających się świąt. Jednak śmieszy mnie zimowy nastrój, który panuje w sklepach od połowy listopada. W połowie grudnia już
mogę to zaakceptować, więc jeszcze poczekam te 14 dni :)Świąteczne wypieki już są w przygotowaniu. W każdy weekend próbuję nowych rzeczy, żeby przed świętami
mieć dokładną listę słodkości wartych zrobienia :) Od zeszłego roku- 25.12 pojawia się u nas babka, więc testuje przepisy również na ten wypiek. Poniższa pasuje na co dzień i od święta.Składniki:400g
mąki1 łyżeczka
kardamonu0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli185g miękkiego
masła60g
cukru2
laski wanilii przekrojone wzdłuż na pół4
jajka1 łyżka świeżo wyciśniętego
soku z cytryny1 szklanka
mleka (2% lub 3,2%)Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z
kardamonem, proszkiem i
solą.Ucieramy
masło z
cukrem. Gdy masa będzie gładka dodajemy ziarenka z
lasek wanilii. Stopniowo wbijamy po jednym
jajku. Wlewamy
sok cytrynowy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy porcję
mąki na przemian z porcją
mleka. Ucieramy do momentu, aż składniki się połączą.
Ciastem napełniamy wysmarowaną
masłem formę. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut lub do momentu 'suchego patyczka'.Gotowe ciasto studzimy. Następnie wyjmujemy z formy i posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)