Wykonanie
Połączenie
cytryny i
kardamonu poznałam przy tej
nalewce . Ponieważ te smaki doskonale się ze sobą komponują postanowiłam je przełożyć na
ciastka. Wyszły kruche, aromatyczne, wyraziste i po prostu bardzo smaczne.
Kardamon jest bardzo intensywną
przyprawą dlatego nie można z nim przesadzić.
Składniki:225 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru2 łyżki
mleka1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
soku z cytryny + skórka3 ziarna
kardamonu2 i 1/2 szklanki
mąkiMasło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać
mleko, sok i
skórkę z cytryny i
sól, oraz roztarte w moździerzu ziarna
kardamonu. Wszystko zmiksować razem. Stopniowo dodawać
mąkę i dokładnie wymieszać. Zawinąć ciasto w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wałkowac ciasto i wycinać foremką
ciastka o grubości około 4 mm. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.Smacznego:)