Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka tortowej 250 gramów
masło 0,5 kostek
cukier puder 2 łyżek stołowych
śmietana 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
olej według uznania
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
jabłka 2 kilogramów
kardamon 1 łyżek deserowych
Cynamon 1 szczypta
rodzynki 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztukWykonanie:Ciasto: z
mąki,
masła,
śmietany,
cukru pudru,
soli oraz soku i
skorki z cytryny zagnieść ciasto, dolewając tyle
oleju, żeby się dobrze zlepiło. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na 60 minut do lodówki.Obrane
jabłka pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne i lekko poddusić na patelni z przyprawami,
rodzynkami oraz
cukrem waniliowym (nie mogą się rozgotować, jeśli będą zbyt suche, można dodać odrobinę
masła lub
wody).Odłożyć 1/3 ciasta, a resztą wylepić mała tortownicę, formując wysoki brzeg. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na zloty kolor - ok. 15 minut. Na ostudzonym cieście rozłożyć
jabłka, a z reszty ciasta ulepić wałek i zrobić kratkę na wierzchu ciasta. Piec do zrumienienia - ok. 20 minut.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: