ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z kardamonem

Szarlotka z kardamonem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka tortowej 250 gramów
masło 0,5 kostek
cukier puder 2 łyżek stołowych
śmietana 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
olej według uznania
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
sok z cytryny 1 sztuk
jabłka 2 kilogramów
kardamon 1 łyżek deserowych
Cynamon 1 szczypta
rodzynki 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
Wykonanie:
Ciasto: z mąki, masła, śmietany, cukru pudru, soli oraz soku i skorki z cytryny zagnieść ciasto, dolewając tyle oleju, żeby się dobrze zlepiło. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na 60 minut do lodówki.
Obrane jabłka pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne i lekko poddusić na patelni z przyprawami, rodzynkami oraz cukrem waniliowym (nie mogą się rozgotować, jeśli będą zbyt suche, można dodać odrobinę masła lub wody).
Odłożyć 1/3 ciasta, a resztą wylepić mała tortownicę, formując wysoki brzeg. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na zloty kolor - ok. 15 minut. Na ostudzonym cieście rozłożyć jabłka, a z reszty ciasta ulepić wałek i zrobić kratkę na wierzchu ciasta. Piec do zrumienienia - ok. 20 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11303/Szarlotka-z-kardamonem