Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 1 kostek
cukier puder 3 szklanek
jajka 4 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
aromat do ciast według uznania
mąka 4 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
jabłka 2 kilogramów
sok z cytryny 3 łyżek deserowych
Cynamon 1,5 łyżek deserowych
rodzynki 100 gramów
kasza manna 2 łyżek stołowych
miód 1,5 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 sztukWykonanie:Utrzeć miękkie
masło z
cukrem pudrem,
jajkiem i 3
żółtkami. Wlać
śmietanę oraz kilka kropel zapachu do ciast. Stopniowo dodać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia oraz szczyptę
soli. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić na połowę, jedną część zamrozić, a drugą rozwałkować i wylepić nim dno oraz brzegi dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Widelcem nakłuć ciasto i podpiec na blado na złoty kolor w 180 stopniach.Obrane
jabłka zetrzeć na grubej tarce i skropić
sokiem z cytryny. Dodać
cynamon,
miód,
cukier waniliowy,
kaszę manną oraz wymoczone, osaczone
rodzynki i wymieszać.
Białka ubić z łyżką
cukru na sztywną pianę. Na podpieczonym spodzie rozłożyć
jabłka, a na nich pianę z
białek. Ciasto z zamrażalnika utrzeć na grubej tarce bezpośrednio na pianę. Piec jeszcze 50 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: