ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówcukier 1 szklanekmargaryna 1 kostekśmietana 3 łyżek stołowychmiód 3 łyżek stołowychjajka 2 sztuksoda oczyszczona 1 łyżek deserowychjabłka 1,5 kilogramówgalaretka cytrynowa 1 sztukcukier 2 łyżek stołowychmasło 1 kostekcukier puder 0,75 szklanekmleko 1,5 szklanekbudyń waniliowy 1 sztukrum 2 - 3 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: do przesianej mąki dodać margarynę, szklankę cukru, śmietanę, jajka, miód oraz sodę, posiekać nożem i szybko zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na 3 placki wielkości średniej tortownicy i kolejno upiec je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, smażyć z 2 łyżkami cukru ok. 10 min, mieszając. Dodać 4 łyżki gorącej wody i galaretkę. Wymieszać, wyłożyć na ostudzony dolny placek i przykryć środkowym.Krem: ugotować budyń na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem(0,75 szklanki) na puch, ucierając, dodawać porcjami zimny budyń i rum.Środkowy placek posmarować kremem, przykryć 3 plackiem, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Uwagi:Rum można zastąpić aromatem rumowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: