Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
cukier 1 szklanek
margaryna 1 kostek
śmietana 3 łyżek stołowych
miód 3 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
jabłka 1,5 kilogramów
galaretka cytrynowa 1 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
masło 1 kostek
cukier puder 0,75 szklanek
mleko 1,5 szklanek
budyń waniliowy 1 sztuk
rum 2 - 3 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: do przesianej
mąki dodać
margarynę, szklankę
cukru,
śmietanę,
jajka,
miód oraz
sodę, posiekać nożem i szybko zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na 3 placki wielkości średniej tortownicy i kolejno upiec je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Obrane
jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, smażyć z 2 łyżkami
cukru ok. 10 min, mieszając. Dodać 4 łyżki gorącej
wody i
galaretkę. Wymieszać, wyłożyć na ostudzony dolny placek i przykryć środkowym.Krem: ugotować
budyń na
mleku i wystudzić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem(0,75 szklanki) na puch, ucierając, dodawać porcjami zimny
budyń i
rum.Środkowy placek posmarować kremem, przykryć 3 plackiem, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Uwagi:
Rum można zastąpić
aromatem rumowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: